Közélet

Még mindig hatályos az a stratégia, amivel a kormány gazdasági céllal menekülteket fogadna be

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 05. 13. 16:13

Ezt Pintér Sándor belügyminiszter mondta. Igaz, a módosítása már indokolt.

A Fidesz már bőven kormányon volt, amikor 2013-ban megszületett a Migrációs Stratégia. Erről mindenki jótékonyan megfeledkezik ma már, pedig a belügyi tárca javaslatát Orbán is aláírta.

A harmadik országból származók migrációjával kapcsolatban úgy fogalmaznak: ”nemzetgazdasági, valamint demográfiai indokokból is szükséges élénkíteni az országba gazdasági céllal, keresőtevékenység folytatásával, valamint tudásalapú migráció érdekében beutazók körét és számát”.

Tehát még két éve is úgy gondolta, gazdasági célból helyes a menekültek befogadása.

Szelényi Zsuzsanna, független, de az Együttben politizáló képviselő rá is kérdezett Pintér belügyminiszternél, hogy „Hatályban van-e még a Kormány 2013-ban elfogadott, Orbán Viktor által aláírt migrációs stratégiája?”

A tárcavezető állítja, a Migrációs Stratégia 2013 . október 5. napjától hatályos. A stratégia időtávja pedig a Menekültügyi és Migrációs Alap hét éves működési periódusához igazítva, a 2014-2020 ciklusra került megalkotásra.

A Kormány álláspontja az, hogy – tekintettel az elfogadás óta jelentősen megváltozott migrációs helyzetre – a jelenleg hatályos Migrációs Stratégia módosítása indokolt és szükséges. Amint erre sor kerül, arról Pintér szerint Szelényi is értesülni fog.

Arról pedig már most értesülhettünk, hogy elkezdődött a kormány Brüsszel és kvótaellenes plakátkampánya. A kabinet szerint elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság 78 millió forintos fejenkénti büntetéssel fenyegetőzik arra az esetre, ha a tagországok nem fogadják el a kényszerbetelepítést, miközben egy magyar emberre 1 millió forint uniós támogatás jut.

Brüsszelt meg kell állítani, írják.

(parlament.hu)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.