Közélet

A Századvégnek sem tetszett a kormány kultúrpolitikája

24.hu
24.hu

2016. 04. 15. 09:15

Veszélyesnek és károsnak látták Kerényi Imre, Fekete György és Balog Zoltán ügyeit.
Korábban a témában:

Még a kormányközeli Századvég-kutatócsoport is komoly politikai kockázatot látott a kormány kultúrpolitikájában – derül ki azokból a milliárdokért készíttetett tanulmányokból, amelyhez hosszú pereskedés után jutott hozzá a VS újságírója, Joó Hajnalka.

Úgy értékeltek: a Magyar Művészeti Akadémia térnyerése és Fekete György elnök személye számos konfliktusfelületet nyitott meg a magyar kulturális életben. „Az értékviták olyan mértékben megosztották a szellemi-kulturális elitet, mely még a kormányzat mögött álló értelmiségi bázis egy részét is szembe fordította a kormánnyal” – áll az egyik tanulmányban. A legnagyobb kockázatnak azt látták, hogy a kulturális szféra feszültségei összekapcsolódnak a más területeken jelentkező elégedetlenséggel, bár ez végül nem vált valóra.

Kalózkönyvek

Károsnak tartották a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott nevéhez fűződő Nemzeti Könyvtár köteteinek megjelentetését is, bár az ötletet alapvetően jónak gondolták, mint a kormány törekvését a „szocialista-liberális hatalompolitika kulturális-ideológiai legitimációját adó baloldali kánon monopolhelyzetének megtörésére”. Az értékelés szerint káros volt például kiadni Tormay Cecile kötetét, aki vállaltan fasisztának tekintette magát, mert ebből a kormány aktuális értékszempontjaira lehet következtetni.

„A politikai károkozás és a felelősség kérdését is felveti, hogy néhány kötet a jogutódok engedélye nélkül, kalózkiadásként jelent meg” – írták. Úgy vélték, végső soron a miniszterelnökre és a kormánypártokra hullhatnak vissza a kiadással kapcsolatos bírálatok, „hogy kirekesztő nézeteket terjesztő szerzőket választanak szellemi előképnek, megszegik a törvényeket és erőből szereznek érvényt a szándékaiknak”.

Kritikával illették Kerényi korábbi ötleteit is, az alaptörvény asztalát, illetve a jogszabály dísz- és óriáskiadásait is. Azt írták, az alkotmányozás önmagában is kellő súllyal és méltósággal bír, „nem volt feltétlenül szükséges kísérő-kiegészítő intézkedések sorozatával még hangsúlyosabbá tenni”.

Összetévesztett Kárpátia

Kézzel fogható politikai károkkal járt a Századvég szerint az elhibázott kitüntetés-politika. „Tovább gyengítette a kormány értelmiség-politikáját, aláásta a szakmai megbecsülés elismerését célzó díjak társadalmi presztízsét, diplomáciai konfliktusokhoz vezetett befolyásos nagyhatalmakkal, aduászokat adott a kultúrharcos logikát erőltető ellenzék kezébe, és korrekcióra késztette a politikai felelősség kérdésében illetékes kulturális kormányzat vezetőit” – írták.

Mint emlékezetes, 2013-ban Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter Táncsics-díjat adott a rasszista összeesküvés-elméleteiről hírhedt Echo tévés műsorvezetőnek, Szaniszló Ferencnek, és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjének polgári tagozatával tüntette ki a nyíltan revizionista Kárpátia zenekar frontemberét, Petrás Jánost, miközben valójában a moldvai zenét játszó Kárpátia Folkműhely vezetőjét akarta kitüntetni.

Kikerült viták

A Századvég az értékelések kiindulópontjának a miniszterelnök 2009-es, kötcsei pikniken mondott beszédét tartotta, amelyben Orbán Viktor arról beszélt, hogy az általa preferált centrális erőtér létrehozásának egy erős identitással rendelkező politikai közösség az alapja. Arra is utalt, hogy a centrális erőtér kialakításához szükséges értékvitákat nem a politikai erőtérben, hanem a kulturális elit szűk körein belül kell lefolytatni.

Ez azonban összességében nem sikerült a kormánynak – a társadalmat megosztó szimbolikus értékviták az elit szűk köreiből kikerülve a közvélemény figyelmének homlokterébe kerültek, a kulturális erőtér strukturálását gyakorlatilag az ellenzék alakította, amely nemcsak a törésvonalakat tartotta sikeresen életben, de képes volt újakat is teremteni – állapították meg a Századvég-elemzések.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.