Diszkótragédia - Terézvárosi polgármester
Közélet

Kivédte a fideszes polgármester, hogy kellemetlen dolgot feszegessen az ellenzék

24.hu
24.hu

2016. 03. 16. 15:24

Választási csalás árnyéka vetül Terézvárosra – erről tárgyaltak volna, de csak este 9-kor szóltak a képviselőknek, hogy másnap reggel ülés lesz.

A terézvárosi képviselőtestület önfeloszlatását is napirendre vette volna az ellenzék, de a fideszes polgármester, Hassay Zsófia kreatív eszközt vetett be, hogy elkerülje az ülést – írja az Index.

A portál emlékeztet: az ügyészség megerősítette, hogy 2014-ben, az önkormányzati választások alatt csalás történt. A Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták hamis ajánlásokat adtak le, az adatokat a Fidesztől másolhatták – közölték.

Az MSZP-s Hatvani Csaba kérte a rendkívüli önkormányzati ülés összehívását az ügy miatt, ám azt Hassay március 15-én reggel nyolc órára hívta össze, de erről csak előző este, 9 órakor küldött emailt a képviselők elmondása szerint. Az ülésen végül az LMP-s Heltai László, rajta kívül pedig Hassay Zsófia és alpolgármestere jelent meg. Az ülést határozatképtelenség miatt berekesztették.

Hatvani azt mondta: a hivatal mindig jelzi a képviselőknek telefonon is az ülés időpontját, de ez most elmaradt. Az önfeloszlatást újra kezdeményezni fogják.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a terézvárosi önkormányzattól, amelyet változtatás nélkül közlünk:

1. A polgármester minden esetben tiszteletben tartja a jogszabályi előírásokat. A rendkívüli képviselő-testületi ülés sürgősséggel történő összehívására 10 napon belül kell sort keríteni. A beadvány 9–én érkezett meg az önkormányzathoz, a 4 napos hosszú hétvégét megelőző és az azt következő napok programjai és tennivalói nem tették lehetővé az ülés összehívását más napon. Március 15-ike azért is alkalmasnak időpontnak tűnt, mivel a hosszú hétvége utolsó napján a képviselők nagy többsége tudhatóan Budapesten tartózkodott és a kora reggelre kitűzött rendkívüli képviselő-testületi ülés lehetővé tette számukra, hogy később a nap folyamán részt vegyenek az ünnepségeken.

Az ülés összehívása a szabályoknak megfelelően történt. Különös, ha a sürgősséggel rendkívüli ülést kezdeményezők meglepődnek azon, ha kérésük teljesül.

2. Mindemellett az időpont megválasztásával a polgármester arra is igyekezett felhívni a figyelmet, hogy a 2014-es önkormányzati választás eredményeinek ismeretében, a marginális támogatottságú – nem mellékesen baloldali – szociáldemokrata párt esetleges választási visszaélése miatt milyen mérhetetlenül komolytalan a kérés, hogy a képviselő-testület oszlassa fel magát.

A Fidesz a szóban forgó választáson a kerület 10 egyéni körzetéből 9-ben fölényes győzelmet aratott, a baloldal minimális – 5 szavazatnyi – többséget egyetlen egyéni választási kerületben ért el. Választási szövetségeseivel a veszteseket támogató kompenzációs listás helyeivel együtt három, az LMP és Jobbik pedig egy-egy listás mandátumot szerzett.

Fontos megjegyezni, hogy a legfőbb ügyész a levelében csak arról tett említést, hogy az esetleges visszaélés a szociáldemokratákhoz köthető, a Fidesz aláírásgyűjtőivel kapcsolatban semmiféle terhelő adat nem merült fel.

Az MSZP célja nem más, mint a politikai botránykeltés. Az önkormányzat képviselő-testületének feladata a kerület fejlesztése, a kerületben élők helyzetének javítása, ülését méltatlan dolog nemtelen politikai célok elérésére használni.

Az a tény is jelzi, hogy pusztán egy politikai hecckampányról van szó, hogy az ellenzéki pártok szerdán ismételten beadványban kérték a rendkívüli ülés összehívását, ám a dokumentumot a kezdeményezéshez szükséges képviselők számánál kevesebben írták alá.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.