Image: 73447828, Deutsch Tamás, a Fidesz alapító tagja, 2009-től európa parlamenti képviselő., Place: Budapest, Hungary, License: Rights managed, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Közélet

Az EU-hoz fordulnának Deutschék az olcsóbb internetért

24.hu
24.hu

2016. 03. 05. 07:19

Alapcsomagot adna a kormány azoknak, akik nem tudják kifizetni a hozzáférést.

Olcsóbb internetet, mindenki számára elérhető internet-alapcsomagot és az internetes zaklatások ellen a büntető törvénykönyv módosítását is tervezik – ezt mondta a Magyar Időknek Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos.

Ahhoz képest, hogy 2014-ben még különadót akart kivetni a kormány az internetre, Deutsch most arról beszélt, hogy jövő évtől 27-ről 18 százalékra mérsékelnék az internet-előfizetéseket terhelő áfát. Ez viszont csak úgy érhető el, ha kivételt kérünk az EU-tól a kisebb áfakulcs bevezetéséhez, vagy a visegrádi országokkal közösen kezdeményezzük az áfával kapcsolatos uniós irányelv módosítását.

Az áfacsökkenés miatt 14-15 milliárd forinttal kevesebb pénz folyhat be az államkasszába, de Deutsch szerint a forgalom megélénkülése miatt egy-másfél év alatt egyenlítődhet a hiány. A miniszter úgy értékelte, hogy a „digitális átalakulásban” Európa lemaradt, Magyarország pedig az európai középmezőny végén van. A hálózat fejlettségét tekintve ugyan az élmezőnyben vagyunk, de digitális írástudásban a sereghajtók közt – fogalmazott.

Deutsch kitért arra is, hogy legkésőbb 2018-tól, de lehet, hogy már a jövő évtől biztosítanának internetes alapcsomagot azok számára, akiknek eddig az ára miatt volt elérhetetlen az internet. 2017-2018-ra minden településen legalább egy közterületen és egy közintézményben elérhető lenne az ingyen wifi hozzáférés is, amit az oktatási intézményekben is biztosítanának.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Eiffel Palace (magyar nemzeti bank, matolcsy györgy, offshore, eiffel palace)Offshore cég kaszált Matolcsyék ingatlanvásárlásán
Budapest, 2016. február 19.
Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója nyilatkozik az intézmény elõtt tartott demonstráció idején, 2016. február 19-én. A szolidaritási akciónak nevezett tüntetés résztvevõi azért tiltakoztak, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi vezetõje számos dokumentumot kért be Pukli Istvántól, miután az általa vezetett gimnázium tanárai csatlakoztak a februári pedagógustüntetéshez.
MTI Fotó: Bruzák NoémiLevelet küldött Pukli az állami tévé szerkesztőinek