Közélet

Tovább húzódik az NVI-botrány: feljelentéscunami öntötte el a főügyészséget

Mintegy húsz feljelentés érkezett a Fővárosi Főügyészséghez a múlt kedden a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházánál történtek miatt – közölte a főügyészség az MTI érdeklődésére. A tájékoztatás szerint népszavazás rendje elleni bűntett miatt mintegy húsz feljelentés érkezett, amelyek alapján a Fővárosi Főügyészség kedden feljelentés-kiegészítést rendelt el. Annak lefolytatásával a főügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg.

Mint írták, a feljelentés kiegészítéséről egy adott ügyben akkor dönt a hatóság, ha a feljelentésben szereplő adatok alapján a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról nem lehet megnyugtatóan állást foglalni. A feljelentés kiegészítése során az azt végző hatóság adatokat szerezhet be, illetve meghallgathatja a feljelentőt is. A feljelentés-kiegészítés határideje 15 nap, ez indokolt esetben további 15 nappal meghosszabbítható. Eredményéről, azaz a feljelentésről hozott érdemi döntésről a nyomozó hatóság adhat majd tájékoztatást.

Múlt héten kedd délelőtt tömegjelenet volt az NVI Alkotmány utcai épületénél, többen – kigyúrt, kopasz fiatalemberek, Erdősi Lászlóné magánszemély és az MSZP képviselői –  vártak arra, hogy a Kúria honlapján megjelenjen a végzés arról, a bíróság elutasítja-e a vasárnapi boltzár ügyében benyújtott népszavazási kezdeményezést. Az épületben megjelentek arra vártak, hogy a bírósági elutasítás után elsőként adhassák le saját kérdésüket. A kérdést végül elsőként Erdősi Lászlóné tudta leadni, négy másodperccel megelőzve Nyakó István MSZP-s politikust.

A székháznál történtek miatt Nyakó István kifogást nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A testület hétfői ülésén a kifogásnak részben helyt adva megállapította, hogy a székházban tartózkodó ismeretlen személyek, akik nyilatkozatuk ellenére nem országos népszavazási kezdeményezés benyújtása céljából érkeztek az NVI-hez, magatartásukkal megsértették a választás tisztaságának megőrzése, az esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik