Közélet

Kvótaügyi népszavazást jelentett be Orbán

Sajtótájékoztatót hívott össze a kormányfő. Megmondta, mire kell szavazni.

A kormány február 24-én kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A kormányülés szünetében Orbán bejelentette, népszavazás lesz a menekültkérdésről:

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

A miniszterelnök szerint a parlamenttől senki nem veheti el a döntés jogát, Európa nem mondhatja meg, hogy ha Magyarország nem akar, akkor is menekülteket telepítsenek be. “Nem árulok zsákbamacskát”, mondta. Elutasítja a kötelező kvótákat.

„A hatalommal visszaélés az, ha az emberek feje felett ilyen döntés születik”, mondta.

Aki nemmel szavaz, az Orbán szerint kiáll a függetlenség mellett és elutasítja a kötelező betelepítést. Vagyis sugallta, mire kell szavazni.

A kormányfő szerint a népszavazás európai érték. Mivel eddig senkit nem kérdeztek meg az európai államok közül, akarnak-e kötelező betelepítési kvótát, Európa visszaélt a hatalmával.

Európai hatás

A köztévé riportere megkérdezte Orbánt, hogy milyen hatással lehet egy olyan magyar népszavazás Európára, ahol a magyar nemek győznek. A miniszterelnök szerint ez másodlagos kérdés, alapvető kérdés, hogy a magyarok dönthessék el, kivel akarnak együtt élni.

Nem hozhatunk az emberek feje fölött, az európai emberek akarata ellenére az életüket súlyosan megváltoztató, a jövő nemzedékek életét is megváltoztató döntéseket.

Úgy látja, a népszavazás kiírásával a kormány a közhangulatnak engedett.

Kopaszok a választási irodánál

A TV2 kérdezett a keddi eseményekről, Orbán nem keverné a szezont a fazonnal. Ez nem életmód kérdés, hanem arról kell dönteni, hogy a magyarok kivel élnek együtt.

A kormányfő azt kéri és kezdeményezi, hogy a választási iroda és az NVB elemezze a kialakult helyzetet, tegyen javaslatot a fennálló szabályok megváltoztatására.

„Nem kívánunk a saját fejünk után elindulni”, összegezte a keddi eseményeket.

Lemond?

Ha nem mennek el elegen, lemond a kormány?, kérdezték a kormányfőt.

Ezt a kérdést még nem vitatta meg a kormány, válaszolt Orbán.

Kiemelt kép: MTI, Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik