Közélet

Furcsán repkedtek a milliók az ELTE-ÁJK-n

Bonyolult, de tanulságos sztori arról, hogyan mentek HÖK-ös pénzek egy kari alapítványhoz, ami ennek egy részét fel is használta, a pénzmozgások pedig hivatalosan is átláthatatlanok voltak.

Különös pénzmozgásokat fedezett fel az Átlátszó Oktatás az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának (ÁJK) Hallgatói Önkormányzatánál (HÖK). A lap azt írja, összesen legalább 2 és fél millió forintot utaltak a HÖK-elnökök támogatásával 11 hallgatónak, hogy ők azt folyósítsák a Frank Ignác Alapítványnak. A HÖK-ös utalásokat Király Miklós dékán is szignózta. Azonban nem tiszta, a kari alapítványhoz eljutottak-e a pénzek.

A pénzmozgások a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) ellenőrzése szerint sem voltak átláthatóak. A nem nyilvános jelentés szerint kétévente kéne ellenőrizni a HÖK-öt, hogy az ilyen támogatások a megfelelő helyre kerüljenek. A lap megszerzett 2012 novemberéből tíz támogatási szerződést is. Az alapítványnak – aminek Király az elnöke – 120-170 ezer forint körüli összegeket kellett utalniuk a HÖK diszkrecionális büdzséjéből, vagy sport- és kulturális ösztöndíjakból. Összesen 1,58 millió forint támogatásról van szó. A hivatalos cél:

a hallgatók minél színvonalasabb képzésének biztosítása, a tudományos diákköri tevékenység támogatása, különösen az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) sikeres lebonyolítása.

A furcsaság, hogy a közcélú adománynak megjelölt pénzek nem jelentek meg a Frank Ignác Alapítvány beszámolóiban. Persze az nem biztos, hogy minden támogatást kiutaltak nekik. A dékán szerint az alapítvány az OTDK részvételt finanszírozta az országos döntőbe jutottaknak, de az alapítvány szerint e célra az 1 százalékos adófelajánlásokból futotta.

Az Átlátszó Oktatás megszerzett egy kézzel írt levelet Pusztaszeri Évától, az ELTE ÁJK Gazdasági Hivatalának egyik munkatársától, amiben megköszöni a támogatást az “Elnök Úrnak”, aki ekkor a gólyatábori botrányok miatt eltávolított Bubla Áron volt. A szerződéseken azonban nem szerepel Bubla neve, a HÖK-vezetők pedig nem a saját pénzüket fizették be.

Az egyik megállapodás kötelezettségvállalója annyit mondott névtelenül, értesítés nélkül utalták neki a pénzt, majd kérték, hogy utalja vissza a kari alapítványnak és írja alá a megállapodást. A lap szerint az sem egyértelmű, honnan származnak a pénzek. Egy másik levelezést is idéznek 2010-ből, itt egymillió forint kiutalásáról van szó. A furcsa, hogy a fennálló keretből az alapítvány nem költött akkora összegeket az OTDK-s hallgatók támogatására, mint amiről a megállapodások szóltak. Mindenesetre a dékán szerint

az Egyetem működését az elmúlt években az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is mélyrehatóan ellenőrizte, és a hivatkozott kifizetéssel kapcsolatban tudomásom szerint nem tett észrevételt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik