Közélet

Orbán nagy bejelentésre, a Fidesz teljes sorcserére készül

Tisztújító kongresszust tar a párt, az alelnöki posztokért nagy a tülekedés.

A XXVI. Fidesz-kongresszust tartják vasárnap, ennyi gombócból is sok, s legfőbb, pártgyűlésből se kevés. A legutóbbin, 2013 szeptemberében a rezsicsökkentés volt a csodafegyver, dokumentumban rögzítették, megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, ebben nem engednek sem külső, sem belső nyomásnak.

Most a rezsicsökkentés helyére csodafegyverként a menekültek és a terrorizmus kerülnek, információnk szerint a vasárnapi felszólalók beszédei is ezt a vezérfonalat gombolyítják majd.

Pótlás

A kongresszust eredetileg november 15-én tartották volna, de a párizsi terrortámadás miatt Orbán csúsztatta az időpontot. Úgy fogalmazott akkor, hogy “egy kongresszus mindig ünnep, most pedig nincs mit ünnepelni”. A helyszín is változott, a Millenáris helyett a Hungexpo területén lesz. (Így mi is onnan jelentkezünk majd, élőben, a 24.hu-n.)

Sorcsere

Az egyáltalán nem csupán formális lehetőségekkel kecsegtető alelnöki posztokon is jelentős változás várható.

A Fidesz csúcstestülete az elnökség, melynek a pártelnök mellett tagja a parlamenti frakcióvezető, a Fidesz Európa Parlamenti frakciójának vezetője, a választmányi elnök, és ha épp a Fidesz adja a miniszterelnököt és az Országgyűlés elnökét, ők is. Meg persze a négy alelnök.

Két éve Pelczné Gáll Ildikó, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Lázár János lett a befutó; a még eggyel korábbi csapathoz képest csupán annyi történt, hogy a nemzetgazdasági minisztériumra fókuszáló Varga Mihály helyét átvette Lázár János.

Most viszont fenekestül fordul fel a grémium, hiszen:

  • Kósa Lajos jelenlegi ügyvezető alelnök már frakcióvezetővé választása után jelezte, nem jelölteti újra magát, ugyanis frakcióvezetőként amúgy is tagja a pártelnökségnek
  • a tizenkét éve elnökségi tag Pokorni Zoltán annyira visszavonult a tizenkettedik kerületi polgármesterségbe, hogy annál jobban visszavonulni nem lehet – most alelnöknek sem kandidál, pedig úgy tudjuk, Kövér László és Orbán Viktor is marasztalta
  • Lázár János csúnyán lépést tévesztett a Rogán-csörtében, ő most kimarad (minimum) egy dobásból, ráadásul ugye tavaly óta érvényes az orbáni íratlan szabály, miszerint kormányzati ember ne vállaljon vezető pártfunkciót.

Vagyis kizárólag Pelczné megy biztosra. Ő 2010 óta EP-képviselő, az akkor köztársasági elnöknek hazatérő Schmitt Pált váltotta, 2014-ben az EP alelnökévé választották. A Fideszben 2005-ben lett először alelnök, azóta rendre újraválasztják.

Sok jelölt, kevés pozíció

Meglepően sokan percegtek az alelnöki posztokért, és olyan nagy nevek hasaltak el a célegyenesben, mint a többszörös kampányfőnök Gyürk András, valamint a nyolcadik kerületi polgármester Kocsis Máté, akiből egyszer akár budapesti Fidesz-elnök is lehet.

Az alapszervezetek végül az alábbi urakat jelölték, nyilván összhangban a pártelnöki-miniszterelnöki akarattal.

  • Gulyás Gergelyt, kinek neve az alkotmányozási folyamat során lett országosan ismert, jelenleg a parlament egyik alelnöke.
  • A pártigazgató Kubatov Gábort, annak ellenére, hogy ő 1) országgyűlési képviselőként háttérbe húzódik, öt éve nem szólal fel a parlamentben; 2) a pártigazgatói és az alelnöki pozíció összefonódására még nem volt példa.
  • A rezsipápa Németh Szilárdot.

A nagy bejelentés

Akit mindenképpen, kihívó nélkül választanak újra, az Orbán Viktor. És ha már újraválasztják, nyilván rögvest be is jelenti, hogy ő lesz a Fidesz miniszterelnök-jelöltje 2018-ban. Ezzel hivatalosan is zárójelbe teszi az utódlása körül rendre feléledő pletykákat, szóval 2022-ig biztosan marad. (Hogy utána ki jön, csak találgatni lehet.)

orbán viktor egyedül

Amúgy Lázár János egy korábbi  Kormányinfón nem különösebben informatívan úgy fogalmazott, a kongresszuson elsősorban a Fidesz sikereiről lesz szó, s előkerülnek a jövőbeni tervek is. Ilyen terv lehet egy videó bemutatása is, amiben Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök a bevándorlás és a terrorizmus veszélyeiről szól.

A kisfilmet a kormányfő elmúlt egy évben elhangzott beszédeiből vágják össze, lesz a magyar mellett angol és német változata is. Később a tévében is vetíteni fogják, a külföldi megjelenésben a Facebook segíthet majd.

A cél egyértelmű: Orbán a nyugat-európai közvéleményben is megjelenjen.

És még beszélni is fognak

Nem is kevesen. Felszólal többek között Kövér László, Semjén Zsolt (ő KDNP-s, de miniszterelnök-helyettes), Balog Zoltán, Rogán Antal, Lázár János, Kósa Lajos, Szájer József, Tarlós István és Orbán Viktor. Egyébként a kongresszuson bárki felszólalhat, nem lepődnénk meg, ha Pokorni a távozása közepette szót kérne.

Bármennyire is furcsán hangzik, de információink szerint a Fidesz hitet tesz a kormány és annak politikája mellett, jelentsen ez bármit is. Mindenképpen megtudjuk, hiszen a 24.hu is ott lesz vasárnap. Tudósítunk.

Emlékeztetőül

2013-ban az 1284 küldöttből 1241 vett részt a Fidesz-elnök újraválasztásában. Az 1241 szavazatból Orbáné volt 1240.

Kósa Lajosra 1243-ból 1236-an szavaztak. Ő volt a legnépszerűbb alelnök. Pelczné Gáll Ildikó 1160, Pokorni Zoltánt 1082, Lázár János 1005 szavazatot kapott. Noha megválasztása papírforma volt, az ő neve nem került fel a papírra, a küldöttek utólag, tollal vezették fel nevét a listára. Az akkori kongresszusról érdemes idézni Pokorni beszédét.

A budai polgármester önmérsékletre intett. Felidézte a szavak erejét, arról beszélt, mekkora választási vereségbe futhat bele, aki buzizik, zsidózik, cigányozik, szinglihordázik. Még viccelt is. Nyuszika talál egy jó nagy előnyt az erdőben, hazaviszi, de az előny nem fér be az ajtón, mire nyuszika megszólal: behozhatatlan előnyre tettem szert.

A kiemelt képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Pelczné Gáll Ildikó, Rogán Antal, Martonyi János és Kubatov Gábor. MTI Fotó: Beliczay László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik