Közélet
Brüsszel, 2015. június 25.
Orbán Viktor miniszterelnök a csoportkép elkészítésének helyére érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésén 2015. június 25-én. (MTI/EPA/Julien Warnand)

Orbán az utódjáról, nyugdíjba vonulásáról és Simicskáról

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 10. 12. 08:56

Tavasszal a Bibó Szakkollégium vendége volt Orbán Viktor. Az esemény nem volt nyilvános, mégis készült róla hangfelvétel, amelyből korábban kiderült, miért nincs nő a kormányban. A 444 most a hangfelvétel alapján arról ír, hogy a kormányfő már keresi utódját, akinek bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket. Orbán a karaktergyilkosság kapcsán emlékeztetett rá, hogy korábban a komcsik róla is azt terjesztették, véresre verte a feleségét, a 2002-es választásra írt könyvben meg azt írták, hogy nőket erőszakolt a kollégiumban.

Aki ezt személyes üggyé teszi, az ellenzéki támadásokat lefordítja a saját maga morális értékítéletének a nyelvére, az egy vesztes ember. Azt nem lehet. Ez egy csata. Aki nem bírja, akit megvisel, aki ezt idegfeszültséggé alakítja magában, aki ebből morális dilemmákat csinál, az alkalmatlan. Ha kint állok a mezőn egy nagy karddal a kezemben, és rám jönnek hárman, akkor nem moralizálok, nem okoskodom, egy feladat van, hogy azt a hármat le kell kaszabolni. Nincsen mese.

Orbán szerint fontos a bátorság, mert Magyarország kicsi lett Trianon után. A románok, szlávok, „délről a félholdasok”, a németek és oroszok ellenében sem szabad azonban alárendelődni. Elismerte, hogy az igény a szuverén politikára „kicsit természetellenes”, de az ország vezetőjének igenis hitre, bátorságra van szüksége.  Egyébként nincs magyar szuverenitás. Szerinte fontos még, hogy az ország jövendő vezetője két-három nyelven beszéljen, legyen dörzsölt, tudjon ultizni, dönteni, kombinálni, ki kivel van.

Kell egy folyamatosan mozgó falak között útvonalat találó gógyi.

Az elmélyült szaktudás egy-egy területen felesleges, arra van miniszter, főhivatalnok. A jó kormányfőnek azt kell átlátnia, hogy például a szociális ügyek miként fésülhetőek össze az adórendszerrel.

Orbán csak rendes magyar emberben bízna,

aki nem filozofál azon, hogy van-e olyan, hogy magyar, meg van-e olyan, hogy nemzet, meg van-e olyan, hogy haza. Mert az egész értelme, hogy ilyen adottságok, ilyen erőviszonyok mellett mégis itt vagyunk 1100 év küzdelem után, ezen a nyelven ilyen kérdésekről tudunk beszélgetni, és ezt tovább kell vinni.

Saját kifutási idejéről

 Amikor úgy érzem majd, hogy nem tudok újat kihozni magamból, nem tudom kijavítani egy-egy hibámat, akkor talán nyugdíjba kell mennem.

Ez az idő még nem jött el, most még óriási lehetőségeket lát, ami még jó néhány évig kitarthat. Ezzel szokta magát biztatni, bár számít rá, hogy leketyeg az ideje, mert a politikában mindig van igény az újszerűségre, új emberekre, a megújulásra, ami az öreg harcosok ellen dolgozik, hiszen van egyfajta kifutási idő és az ellenzék sem hülye. Tudják, hogy a fiatalokat kell támadni, mert azok a jövő emberei. Szerinte Gyurcsányt a KISZ-esek közül könnyű volt kiszúrni, most a jobboldalon sokkal több a tehetséges fiatal. A baloldalon egyet sem lát, bár őket nem ismeri annyira.

Orbán a Fideszen belüli puccsra nem számít, szerinte náluk nincs frakciózás.

A pártéletnek olyan a struktúrája, ami nem nagyon teszi lehetővé, hogy a mindenkori vezetővel szemben jöjjön létre összefogás.

Szerinte arról, hogy kik lesznek a Fidesz vezetői, inkább megállapodáson döntenek, nem nyílt versenyben. Összesen egy vagy két esetben fordult elő az, hogy komoly ember ráindult az öt alelnöki hely egyikére úgy, hogy Orbánék szóltak neki, hogy ez nem jó ötlet.

Demokrácia van, el lehet indulni, de összeálltunk vele szemben, és nem is tudott bekerülni. Ez nem egy amerikai típusú előválasztásos nyílt pártverseny, ez sokkal inkább egy német típusú, belső megegyezésre épülő pártstruktúra.

A Jobbikról óvatosan beszélt, szerinte nagyon élesen elválnak a párt szellemi irányvonalát meghatározó emberek és a Jobbik szavazótábora, amelynek tekintélyes része baloldali. Az ideológusaik nem. Szerinte nem lesz esélye a Jobbiknak 2018-ban, mert lehet azt nyomni, hogy ők a tiszták, de a nyolcmillió emberből ötmillió szavaz, de 17 százaléknyi csak vándorol a szélsőjobbtól a szélsőbalig.

Simicskáról, Amerikáról, fociról

A szintén egykori bibós Simicska Lajosról azt mondta, hogy konfliktusuk nem személyes ügy. A költségvetésből jobban megtámogatott pártoknak már nincs szükségük gazdasági érdekcsoportokra, ellenállhatnak minden kívülről érkező üzleti igénynek. Van, aki ezt könnyebben veszi tudomásul, van, aki nem, és mindent megtesz a befolyása fenntartásáért. Szerinte nagy dolog, hogy a pártokat már csak a saját lelkiismeretük és a közjó irányítja. Orbán az amerikai-magyar viszonyról azt mondta, hogy nekünk főleg Németországra, Oroszországra és Törökországra kell figyelnünk, nem Amerikára. Példákat hozott arra, miért véli úgy, hogy „stratégiát építeni az Egyesült Államok közép-európai politikájára szigorúan tilos, mert azt kirántják alólad”. Szerinte az USA politikai érdeke Oroszország elszigetelése, ami számunkra katasztrofális következményekkel járna.

Orbán a focit a civilizációs teljesítmények közé sorolta. Szerinte nem lehet feladni azt a gondolkodást, hogy minden területen, ahol már voltunk a világ legjobbjai, vagy voltunk a világ legjobbjai között, oda vissza kell jutnunk. A labdarúgás is ilyen, és szerinte ez lehetséges, bár elismerte, fia ezt vitatja, és ő jobban ért hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.