Közélet

Lázár: Készen állunk a határzárra Románia felé is

Néhány ország megszervezni akarja a bevándorlást, míg Magyarország megállítani akarja, sulykolta Lázár János, aki "öltözködési kérdésekről", illetve a használt ruha kezeléséről nem kíván tájékoztatást adni, a norvég-magyart pedig nem nézi – derült ki a 30. Kormányinfón.

Lázár János elmondta, hogy két konferencia között beszélt a Máltán tartozkodó Orbán Viktorral, így a miniszterelnök tájékoztatta, hogy 300 határőrt és rendőrt küldünk Görögországba, és jelezték, hogy a pénzügyi alapok feltöltéséhez is hozzájárulunk, hogy a Magyarország felé irányuló illegális bevándorlást megfékezzük.

A miniszter megismételte, hogy a török-görög határon kellene megállítani a menedékkérőket. Szerinte néhány kompkapitány többet tud elérni, mint a kormányfők.

Néhány ország szerint szükség van bevándorlókra, ők meg akarják szervezni a bevándorlást, míg Magyarország és a visegrádi országok megállítani akarják

-mondta

A magyar-román határszakaszon is képesek vagyunk határzárat építeni. Ha Ausztria és Szlovénia is kerítést épít, van esély arra, hogy az illegális bevándorlók Szerbiából a magyar-román határ felé veszik az útjukat. A magyar kormánynak erre az esetre is van terve, amely alapján kész és képes megvédeni a határt – közölte, hangsúlyozva azonban, hogy csak végső esetben kezdik meg a kerítésépítést a magyar-román határszakaszon. Az első védendő szakasz a hármas határ területe Szeged környékén.

A visszatoloncolásnak és a kötelező kvótáknak ellenáll a magyar kormány, amely nem bevándorlásellenes, hanem csak a magyar érdekeket tartja szem előtt. A magyar érdekek szerint pedig nem a bevándorlókra, hanem a magyar családokra kell költeni.

Hétfőn kezdődnek a földárverések.

Kedden egy fontos döntést hoztak, hogy az unió is elismerje a földvásárlásokat. Szerinte az Európai Unió elfogadta, hogy piaci áron vásárolhassanak a magyar gazdák. Az EU csak azt kérte, hogy a nem magyar gazdákat ne zárják ki a földárverésekből. Összesen 105 ezer gazdát érint, akik helyben lakó földművesek. Közülük mindössze 222 ember, akik nem magyar állampolgárok, de Lázár János szerint ők is feltehetően magyar származásúak, mert magyar nevük van.

Lázár szerint az MSZP és a Jobbik jelentette fel a magyar kormányt az EB-nél, amely konzultáció keretében jelezte, ragaszkodik ahhoz, hogy a külföldiek is vásárolhassanak földet, de a két ellenzéki párt feljelentését elutasítja.

MTI / Kovács Tamás
MTI / Kovács Tamás

Amennyiben a föld államiból magántulajdonba megy át, akkor lehetővé teszik, hogy a földbérleti díj mértékét rendszeresen felülvizsgálhatják a tulajdonosok, de nem emelhetik meg plafon nélkül. Ezt a kezdeményezést szokták Lex Simicska néven is nevezni, hiszen a vállalkozó nagy földbérlőnek számít.

Állami rezsicsökkentés, és a bürokrácialeépítés jegyében 110 törvénymódosítás várható. Olcsóbbá egyszerűbbé tegyék az államot. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolja, hogy a nagycsaládosok gyermekei ingyen kapják az útlevelet.

A tárcavezető kitért Orbán Viktor miniszterelnök e heti nyíregyházi látogatására is, emlékeztetve, hogy a Digitális Magyarország programot éppen Nyíregyházán “próbálják ki”. Ezzel kapcsolatban óriási kérdésnek nevezte, hogy a szélessávú internethálózat kiépülésével az önkormányzat és az állam milyen szolgáltatásokat tud majd nyújtani a versenyképesség növelése érdekében.

Legközelebb jövő szerdán kerül sor kormányülésre, ahol a bevándorlás, a földárverés és az egyházi intézmények fenntartásairól fognak tárgyalni. Remélhetőleg a budapesti közlekedés kérdése, a családtámogatási rendszer és a mintagazdaságok is bekerülnek a témák közé.

Lázár János várja ugyan a kérdéseket, de jelezte, hogy Szijjártó Péter zakójáról, “öltözködési kérdésekről”, illetve a használt ruha kezeléséről nem kíván tájékoztatást adni.

Lázár János kérdésre válaszolva közölte, a visszatoloncoláshoz kell Magyarország együttműködése, így nem várható, hogy olyan helyzet állna elő, hogy egy busz jelenne meg a határon, de ezt nem is lehetne elfogadni.

Csányi Sándor élelmiszeripari érdekeltségei a magyar élelmiszeripar 20-30 százalékát teszi ki, ha a földeket elvonnák a vállalkozástól, akkor ez komoly érvágást jelentene az ország számára.

A Századvég tanulmányait addig nem hozzák nyilvánosságra, amíg a Kúriától nem érkezik válasz a fellebbezésükre. A Századvég államtitkokhoz való hozzáférésével kapcsolatban közölte: úgy is tudhattak hasznos tanácsot adni, hogy nem fértek hozzá minősített információkhoz.

Hegedűs Zsuzsa sajtóban megjelent kijelentés kapcsán kifejtette:

nem cseresznyéztünk egy tálból.

Még a szociológus Kövér László köteles beszéde után szervezett tüntetésénél leragadt, így nem tartja a miniszterelnök tanácsadójával a kapcsolatot. Arra reagálva, hogy valóban hátrébb vonták volna őt a politikai döntésektől, elmondta: ezt nem tapasztalja, a feladatai inkább csak szaporodtak.

A norvég-magyar meccsre vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: nem nézi majd a mérkőzést, mert ehelyett inkább a hatéves kisfiával tervez sakkozást, ezután pedig aludni fog. Mindemellett szurkol majd, és persze nem a norvégoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik