Közélet

Megint sikerült a családi mutyit legalizálni

Egy nagy salátával módosítottak egy rakat törvényt. Az egyik leglényegesebb rész, hogy mostantól bátran indulhat bármely állami vezető rokona a közbeszerzéseken, ha nem lakik egy fedél alatt a vezetővel.

Az egyes törvényeknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal átalakításával, valamint a költségvetési tervezéssel és gazdálkodással kapcsolatos módosításáról címmel fantasztikus törvénycsomagot fogadott el a parlament, ami csak első látszatra tűnik ártatlan dolognak. Az 58 oldalas tervezet a 444 szerint ugyanis arról szól részben, hogy az állami vezetők rokonai mostantól gond nélkül indulhatnak közbeszerzéseken, feltéve ha nem élnek egy fedél alatt az adott vezetővel.

Eddig törvény tiltotta, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a miniszterelnök-helyettes, az Országgyűlés elnöke vagy alelnöke, a miniszter, a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész, az Alkotmánybíróság elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke, vagy a Központi Statisztikai Hivatal elnöke tulajdonában, vagy a hozzátartozója tulajdonában álló cég tenderekre mehessen. Az egész ráadásul november 1-ig visszamenőleges hatályú.

A törvény tervezetét hétfőn nyújtották be, kedden már el is fogadták rendkívüli eljárásban, másnap pedig életbe is lépnek. Januártól pedig már alkalmazhatóak lesznek. A csomag amúgy 30 törvény több száz pontját módosítja. Ami a legszebb az egészben, hogy a kormánypárti frakciók mellett Fodor Gábor és a DK csoportja is elfogadta a módosítást. Így most már el lehet kezdeni gondolkozni, hova házasodjon be az ember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik