Közélet

A volt polgármester kapta a kenőpénzt, csak tanúként hallgatják ki

korrupció (Array)
korrupció (Array)

Csütörtökön volt a Debreceni Törvényszéken  a hivatali vesztegetéssel vádolt Veres Margit büntetőperének első napja, erről számol be cikkében a Népszabadság. Ahogyan korábban megírtuk, a Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint egy helyi vállalkozás 2012 őszén rendezvénycsarnokot kezdett építeni Balmazújvárosban.

A kft. tulajdonos ügyvezetője, a másodrendű vádlott az akkor jegyzőként dolgozó Veres Margit elsőrendű vádlottal egyeztetett annak érdekében, hogy a cég a rendezvénycsarnok megépítésére önkormányzati támogatást kapjon. Veres Margit egy 450 millió forintos állami támogatást – amelyet bármilyen más önkormányzati feladatra el lehetett volna költeni – 2012-ben jegyzőként úgy tálalt a városi képviselőknek, mintha abból 180 milliót céltámogatásként kizárólag arra a rendezvénycsarnokra lehetne fordítani, amelyet K. Sándor másodrendű vádlott cége kezdett építeni Balmazújvároson – írja a lap.

Veres Margit 5 millió forint készpénzt fogadott el a vállakozótól, majd azt – illetve annak túlnyomó részét – átadta balmazújváros akkori polgármesterének, Tiba Istvánnak. Tibát, aki ma fideszes parlamenti képviselő, az ügyészég még csak ki sem hallgatta.

Veres csütörtöki vallomásában  gyakorlatilag azt mondta, hogy ő maga nem követett el bűncselekményt, nem vezette félre a képviselőket, lényegében mindenre a polgármester kérte meg. Ujj Péter, Veres Margit jogi képviselője Lázár János tanúként való meghallgatását javasolta, szerinte a miniszter tisztázhatná Veres szerepét az ügyben. A tárgyalás február 25-én a titkos adatgyűjtés során keletkezett felvételek lejátszásával folytatódik, február 26-án pedig Tiba Istvánt hallgatják ki tanúként.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik