Közélet

Sikergimnázium működése került veszélybe Vácon

A Boronkay György középiskola fenntartása a gazdasági minisztériumhoz került, a tárca nem akar gimnáziumi osztályokat indítani.

Hiába szerepel az intézményi rangsorokban előkelő helyen, még mindig nem tudják a váci Boronkay György középiskolában, hogy indulhatnak-e jövőre gimnáziumi osztályok. A népszerű intézmény még nem kapott hivatalos engedélyt a fenntartó Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Fábián Gábor igazgató a Népszabadságnak azt mondta: nemrég kaptak egy javaslatot az NGM-től, hogy felmenő rendszerben vezessék ki a gimnáziumi képzést, noha nagyon sokan szeretnének a nyelvi képzést biztosító osztályaikba jelentkezni.

A lap úgy tudja, az intézmény sorsáról jelenleg is folynak az egyeztetések az NGM és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között. Nem zárható ki, hogy a Boronkay jövőre még utoljára indíthat egy gimnáziumi osztályt, de az NGM ragaszkodik hozzá, hogy ez legyen az utolsó.

A konfliktust az okozza, hogy májusban 300 szakképző iskolát áthelyeztek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, de ezek közül 31-ben gimnáziumi képzés is folyik, ami idegen a gazdasági tárca portfóliójában. Győrben hasonló helyzet állt elő, ott végül az NGM visszaadta a Kliknek a gimnáziumi osztályok működtetését, az iskola vegyes fenntartású lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik