Közélet

Miért akar dr. Kocsis Máté mobilappja hozzáférni a személyes adataimhoz?

Olyan 4-5 éve még, amikor reggelente felkeltem, az volt az első dolgom, hogy a kávé lefőzése után leültem a számítógépem elé, hogy megnézzem az emailjeim, és eldöntsem, min fogok aznap dolgozni. Azért eléggé megváltozott a világ, mert mostanában már kutyasétáltatás közben teszem ugyanezt a telefonomról. De kétélű kard a modern világ, és mindjárt mondom is, hogy miért.

Azért, mert így a szokásosnál is könnyebben hódolhatok kedvenc szórakozásomnak, dr. Kocsis Máténak. Dr. Kocsis Facebook-oldala egészen remek tartalom, akár politológiai, akár a modern képzőművészet szemszögéből vizsgáljuk. Majdnem minden nap vele, és Surján László dr. internetes jelenlétével indítom napjaimat.

Ezért voltam elmondhatatlanul boldog, amikor megtudtam, hogy dr. Kocsis Máténak van androidos alkalmazása is. Így már nem kell feltétlenül megnyitnom a Facebookot ahhoz, hogy eljussanak hozzám a legfontosabb dr. Kocsissal kapcsolatos hírek. Ráadásul a retrónak is nagy rajongója vagyok, sőt, gyűjtöm a régi Gameboyokat, ezért különösen tudom értékelni az alkalmazás dizájnját is.

Nem minden papsajt

De van ennek a nagy modernségnek árnyoldala is. Amikor egy androidos, vagy iphone-os alkalmazást feltelepítünk, az alkalmazás különböző engedélyeket kér, hogy elvégezhesse a dolgát. Ezeket az engedélyeket egyre szigorúbban kezelik, mert – milyen megdöbbentő – egyre több adatunkat tároljuk a telefonunkon. Teljesen érthető, ha egy fényképkezelő alkalmazás hozzá szeretne férni a fényképeinkhez. Az viszont már nehezebben, ha ugyanezt egy valutaváltó app szeretné megtenni.

Mindez azért érdekes, mert dr. Kocsis Máté appja konkrétan mindenre engedélyt kér, amire csak lehet. A legalapvetőbbektől, mint az identitásunk (ki használja a telefont), a fényképeken, a kamera használatán, a memória olvasásán keresztül egészen a rezgés és a vaku kezeléséig.

Így az örömöm nem volt felhőtlen, mert azért cserébe, hogy hozzáférhettem a legfrissebb dr. Kocsis Mátéval kapcsolatos hírekhez, gyakorlatilag felajánlottam neki minden személyes adatomat. Mert ezeket az engedélyeket megtagadni nem lehet, ha fel akarjuk rakni az appot. Illetve az Android 6.0-ás verziójában már meg lehet, de azt egyelőre elég kevés telefon használja. Egy fokkal egyébként az iPhone is jobban kezeli a személyes adatainkat, mert konkrétan abban a pillanatban kér engedélyt amikor a telefon hozzá szeretne azokhoz férni.

24.hu

Magyarázatok

A történtekre két magyarázat lehetséges. Az egyik, hogy dr. Kocsis Máté szeretne titokban hozzáférni a személyes adataimhoz. A közelmúlt belpolitikai eseményeire alapozva szeretném leszögezni, hogy ezt NEM állítom. A másik lehetőség, hogy az alkalmazást fejlesztő Appsters.me egyszerűen reflexből kikérte az összes engedélyt, nehogy az legyen, hogy az app majd valamit nem tud megcsinálni. Az alkalmazáson belül még egy olyan funkció is van, ahol képeket tölthetünk fel, hogy ezzel segítsük a polgármester úr munkáját. A cég többi alkalmazásánál egyébként ugyanez a helyzet, mármint hogy mindenre engedélyt kér, mindenhez hozzáfér az app.

Ez főleg a cég olyan alkalmazásainál vicces, mint a Fiumei úti sírkert, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Normafa Park, vagy a Pilisi Levendula. Occam ollója alapján azt mondhatjuk, hogy vagy figyelmetlenség, vagy egyszerű megszokás állhatott az engedélygate mögött. Azért a biztonság kedvéért a cégnél is rákérdeztem, hátha más okuk is volt.

Persze a megszokás, vagy a figyelmetlenség nem kifogások. A mobiltelefonunk a legfontosabb eszközünk, ezen tartjuk a legtöbb személyes adatunkat. Egyszerűen nem oké, ha egy alkalmazás ahhoz is hozzá akar férni, amihez nem kéne. És erre érdemes lenne fejlesztőként odafigyelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik