Közélet
Átadták a budapesti állatkert felújított főkapuját

Tarlós Lázárnak: nem érdemes a hátunk mögött reszelgetni

24.hu
24.hu

2015. 10. 30. 16:50

Ha nem ad elég pénzt az állam, pedagógiai célú járatritkítások lehetnek a fővárosban.

Tarlós István biztos abban, hogy még az idén megszületik a megállapodás a kormánnyal a fővárosi tömegközlekedés finanszírozásáról – derült ki a főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Ha ez mégsem következne be, akkor jövőre „már csak pedagógiai okokból is” járatritkítást léptetnének életbe. „Arra senki ne számítson, hogy beleszakadunk abba, hogy nehogy járatritkítás legyen” – mondta, hozzátéve, hogy ez azt jelenti, hogy annyi szolgáltatást rendelnek meg, amennyire pénz és fedezet van.

Nyugati nagyvárosok példájára hivatkozva Tarlós azt mondta: a tömegközlekedés finanszírozását általában egyharmad-egyharmad arányban oldja meg a közlekedési társaság, a városi önkormányzat és az állam. Ennek fényében a magyar államnak évente körülbelül 49 milliárd forintot kellene erre a célra fordítva, jelenleg viszont összesen körülbelül 40 milliárdot ad.

A 3-as metró infrastruktúrája meghaladta a tervezett élettartamot, leromlott a műszaki állapota, de a beavatkozások gyakoriságának növelésével sikerült csökkenteni a műszaki kockázatokat – mondta a városvezető. A vasúti pálya állapota jelenleg megfelelő, az ellenőrzéseket folyamatosan végzik – közölte.

Annak kapcsán, hogy a fővárosi önkormányzat ingatlanokat ad át az államnak, kijelentette: nem lehet ingatlanvesztésről beszélni, mert köztulajdonból köztulajdonba kerülnek.

Tarlós azt is közölte, hogy nem támogatja, és valószínűleg a közgyűlés sem fogja támogatni a PM népszavazási kezdeményezését az olimpiai pályázatról, a Városliget beépítéséről és a Római-parti mobilgátról.

Elmondta továbbá, hogy nagyon örül annak, hogy Lázár János szakmainak, és nem személyesnek tartja vitájukat. „Ha ezek szakmai viták, akkor ezeket nagyon könnyű megszüntetni. Át kell gondolni, hogy érdemes-e kéretlenül beavatkozni Budapest életébe” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Budapestnek van választott köztestülete, nem érdemes a jelentős fővárosi ügyeket „a háta mögött reszelgetni”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Christian Lindner (L), leader of the free democratic FDP party, walks past German Chancellor Angela Merkel during a session at the Bundestag (lower house of parliament) on November 21, 2017 in Berlin. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN

Ezért a kudarcért megfizethet Merkel

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.