Közélet

Ünnepi demonstráció a Nemzeti Múzeumnál

"Szabad a Gazda." Tüntetés, nemzeti konzultáció és népünnepély.

Az Új Magyar Köztársaság (ÚMK) Egyesület újrakezdené, ezért szervezi demonstrációt.

Zárul a kör, a diktatúra köre, de maradt még ajtó, átjáró-kijáró a szögesdrót-kerítésen, amit szét lehet feszíteni. Minden napra jut valami hazai abszurd. Most éppen Fonyó és Vajna háborúznak a bőrünkre. Mögöttük Orbánok és Simicskák dugdossák a pénzt a párnacihába. Már-már úgy tűnik, az ő háborújuknak köszönhetjük a média-szabadságot?!

Szerintük csak úgy lehet megszabadulni az ilyen rémálmoktól, ha beszélnek az ország leromlásáról, a remények megcsúfolásáról, a hatalmaskodásról, a szegénységről, a diktatórikus pökhendiségről, a hatalom  cinizmusáról. Úgy látják, néven kell nevezni az ország tönkretevőit, fel kell szólítani a demokratikus pártokat, “hogy térjenek észhez.”

Teret kell nyitnunk, hogy megjelenhessenek új arcok, új emberek, elkötelezett csoportok, akik talán élére állhatnak az ellenzéknek.

Mint írták, hetekig kinn voltak az Új Magyar Köztársaság rendszerbontó népszavazásának standjainál. Sok aláírást gyűjtöttek, de nem eleget.

Sokan voltunk, de nem elegen.

Beszélgettek emberekkel, akik támogatták a kezdeményezést, azokkal, akik nem mertek, és azokkal, akik nem is akartak aláírást adni. Sok véleményt megismertek, sokat tanultak. Október 23-án erről is beszélnek. Felhívásában  Facebook-oldalán a szervezet azt írja, tudják, hogy öt és fél éve szabad a gazda. Tegeződve emlékeztetnek erre.

Öt és fél éve szabad a rablás. Öt és fél éve áll a lábadon a Gazda lánya és mamelukserege. Öt és fél éve már, hogy a gyereked használható tudás helyett központilag előírt hülyeséget kap. Öt és fél éve nincs biztonságban a munkád és a tulajdonod. Öt és fél éve félsz elmondani a véleményed. Öt és fél éve egyre rosszabbul érzed magad bőrödben. Öt és fél év alatt több honfitársad menekült Nyugatra, mint ahány szíriai.

Látják, hogy a politikai és a civil ellenzék öt és fél év alatt nem talál eszközt az ország hanyatlásának megállítására, a kormánnyal szembeni hatalmas elégedetlenség ellenére nem tudta gyarapítani támogatói számát. A népszavazási kezdeményezéssel az ÚMK egységes platformot adott a kormánnyal szemben álló pártok és szervezetek számára, de a kezdeményezés nem hozott sikert.

Annál több tanulságot. Sok embernek elege van a terméketlen siránkozásból, a joguralmat és a tízparancsolatot ért sérelmek felhánytorgatásából. Az emberek azt akarják tudni, milyen megoldásokat kínál mindennapi gondjaikra az ellenzék. Az ÚMK ezért úgy véli, minél több embernek kell elmennie barátaival, rokonaival a Nemzeti Múzeumhoz.

Mutassuk meg, hogy vagyunk! Nem lesz kiscsoportos foglalkozás!

A Főszervező: Új Magyar Köztársaság Egyesületet, mint főszervezőt, támogatja a Magyar Szolidaritás Mozgalom Egyesület, SZEMA – Szabad Emberek Magyarországért Egyesület és a Színes Magyarország Párt – a szegények pártja. Az Új Magyar Köztársaságot idén nyáron alakították meg az Orbán-kormány ellenes tüntetések szervezői, és a 19 kérdéses népszavazás kezdeményezői. A pénteki ünnepi demonstráción beszédet mond Lattmann Tamás, Hammer Ferenc, Vajda Zoltán, Kozák Márton, Horváth Tibor ( a Színes Magyarország Párt elnöke) és hallható lesz Gerlóczy Zsigmond zongoraművész Göncz Árpád emlékére írt darabja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik