Közélet

Az órája miatt meghurcolt fiú is ott volt a Fehér Házban, amikor a tudományt népszerűsítették

Ahmed Mohamed, a saját készítésű órája révén híressé vált muszlim tinédzser is találkozott Barack Obama elnökkel a hétfőn a Fehér Házban rendezett tudománynépszerűsítő esten.

A texasi kamasz austini középiskolájába vitte be a maga építette órát, amelyet egy tanárának akart megmutatni, ám azt egy másik tanár bombának vélte, ezért kihívták a rendőrséget, és Mohamedet őrizetbe vették, amíg a félreértés nem tisztázódott. Iskolája végül háromnapos felfüggesztéssel büntette, amiért riadalmat okozott.

A fiú személyes meghívást kapott Obama elnöktől a Csillagászok éjszakája elnevezésű programra, amellyel tehetséges diákokat kívánnak arra ösztönözni, hogy tudományos, technikai, mérnöki és matematikai pályára lépjenek.

Ahmed Mohamed rövid ideig beszélgethetett is az elnökkel. Mint korábban elmondta: nagyon hálás a meghívásért és Obama támogatásáért, és nem zavarja az “órás fiú” becenév, amely az elmúlt hetekben ráragadt. A családja szeretné, ha a fiú a tekintélyes massachusettsi műszaki egyetemen, az MIT-n folytatná tanulmányait és mérnök lenne belőle.

Europress
Europress

A kamasz mozgalmas heteket él: mások társaságában járt a Facebooknál és a Google-nél, valamint Szudánba is ellátogatott, ahonnan szülei emigráltak. Apja annak idején elnökjelölt volt az afrikai országban. Most Omar el-Besir államfő fogadta apát és fiát, ami miatt bírálatokat is kaptak, ugyanis el-Besirt a Dárfúr tartományban lezajlott tömegmészárlás miatt háborús bűnökkel vádolja a nemzetközi bíróság.

A Csillagászok éjszakáján tartott beszédében Obama elmondta, hogy a NASA 2030-as években már embereket szeretne a Marsra küldeni. “Ez azt jelenti, hogy a ma este itt megjelent fiatalok közül néhányan talán már ezen a projekten dolgoznak majd. Néhányotok talán a Marsra utazik” – fűzte hozzá.

A meghívott fiatalok a Holdról, a Marsról és meteoritokról származó kőzeteket tanulmányozhattak az estén, valamint űrhajósokkal találkozhattak és távcsöves bolygómegfigyelésre is alkalmuk nyílt.

(Guardian, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik