Közélet

Orbán Viktor átáll az angolra és úgy csinál, mint Gábor Zsazsa

A kormányfő Magyarország helyett inkább Európában próbál támogatókat szerezni, a környezetében úgy gondolják, nagyon ráérzett arra, hogy tényező legyen. Íme, a stratégia, amivel Európa vezető politikusa lenne Orbán.

Orbán a menekültválságot megoldani nem akarta, de meglovagolni annál inkább, amit információink szerint a kormányfő környezetében teljes sikerként értékelnek. „Az első lépést megtettük, most az a feladat, hogy ezen az úton maradjunk és Orbán jó sokáig tényező, hivatkozási pont maradjon Európában”, mondta a 24.hu-nak egy kormányzati forrása.

Megírtuk korábban, a VS-re hivatkozva, hogy a miniszterelnöki stáb, élükön Habony Árpáddal azon dolgozik, hogy mivel lehetne fenntartani a kormányfő iránti érdeklődést, hogy Orbán más ügyekben is úgy tudjon megszólalni, hogy a szava hangsúlyosabb legyen, mintha „csak” egy tízmilliós ország miniszterelnökeként szólalna meg, írja a lap.

Jé, itt van Orbán Viktor

Ennek láthattuk már az előjeleit, a brit Economist kétszer is foglalkozott a magyar miniszterelnökkel az utóbbi időben, először úgy, hogy Orbánt a fókuszba helyezve bemutatták, miért ellenségesek a keleteurópaiak a menekültekkel. Majd egy kicsit megengedőbb hangnemben leírták, hogy szándékosan szítja az indulatokat menekültügyben, de azért néhány kérdésben igaza van.

De a teljesség igénye nélkül közölt róla portrét a BBC és készített vele interjút több osztrák és német lap is. Sőt, amikor Amerikában járt, a Wall Street Journal is foglalkozott vele, az már más kérdés, hogy radikálisokkal riogatott Orbán.

Elértük, amit akartunk. Bevált a menekültkrízis retorikája, tudtuk meg a kormányfő környezetéből.

Csak ráadás, nem várt visszajelzés volt, hogy a liberális Magyar Narancsnak adott interjújában Török Gábor úgy fogalmazott, „Orbán az elmúlt hetekben kiemelkedett a magyar politikai realitásból, és elsőként a rendszerváltás utáni politikusok közül, világpolitikailag is értelmezhető szereplővé vált”.

Majd hasonlókat mondott a Heti Válaszban is, Mráz Ágoston Sámuellel az oldalán, amikor felváltva dicsérték a kormányfőt.

Alakul a terv. „Az asztalon működik”

Amikor arról írtunk, hogy „dolgoznak” a miniszterelnökön, akkor még pontosan nem lehetett tudni, hogyan próbálják majd a felszínen tartani Orbánt. Több, egymástól független kormányzati forrásunk is úgy fogalmazott, alakul a terv, „az asztalon működik”, az egyik csodafegyvert pedig már be is vetették. „Nem látványos, de úgy tűnik, működik a dolog, fokozható vele a pozitív nemzetközi visszhang.”

Megint csodát várnak Habonytól, MTI / Szigetváry Zsolt
Megint csodát várnak Habonytól, MTI / Szigetváry Zsolt

Ez pedig nem más, mint Orbán Viktor Facebook-oldala. A közösségi felületét eddig is előszeretettel használta, az utóbbi évek választási győzelmeihez is nagyban hozzájárult ez.

De az utóbbi pár hétben Orbán „megtanult angolul”, ahogy fogalmaztak a környezetéből, egyre többször angolul, vagy angolul is megjelennek Orbán videói, képei.

Aminek gyakorlati haszna, hogy érkezhetnek a kommentek külföldről is, azokra pedig a lájkok, így például amikor kitették a már idézett WSJ-cikket, alatta egy dán felhasználó hozzászólása több mint ezer lájknál jár, messze ez a legnépszerűbb komment, így ez látszik első helyen a kép alatt, nem a negatív hangvételű, elsősorban magyar beírások. Orbán egyébként azt üzeni a lap hasábjain, hogy a menekültválság közepén törékeny Európa stabilitása. Mire a dán komment:

Milyen igaz! Orbán folyamatosan harcol értünk, ezekben a napokban ön Európa büszkesége.

„A terv? A terv nagyjából az, hogy szinte mindegy, csak beszéljenek Orbánról. Talán Gábor Zsazsa mondta ezt”, összegzett a 24.hu-nak egy kormányzati forrás.

A V4 élén

Szokatlanul nagy az összhang és az egyetértés a Visegrádi Négyek között menekültkérdésben, a csehek például a Magyarországnak nyújtandó segítség második szakaszában több mint 25 katonát és rendőrt küldenek Magyarországra.

A cseh kormány hétfőn döntött arról, hogy első szakaszban Prága 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeinek függvénye, mondta a cseh miniszterelnök.

A horvátok persze tiltakoznak. „Ez rossz üzenet, és nincs a baráti kapcsolatok szellemiségével összhangban”, mondta a horvát belügyminiszter, majd hozzátette: ha már katonákat akarnak küldeni valahova, küldjék inkább a görög-török határra vagy Macedóniába, ne a horvát határra.

Orbánt ez nem igazán érdekli, mivel a V4-ek vezetőiben erős szövetségeseket talált magának, így információink szerint a miniszterelnök egyre gyakrabban fog európai vitákban úgy hivatkozni magára, mint Közép-Európa vezető politikusa, így remélve nagyobb hangsúlyt szavainak.

Európa kritizálása

Erősen fontolgatják a miniszterelnök kommunikációs stábjában azt is, hogy Orbán elkezdi egyre élesebben kritizálni az uniót, amelyik „belerokkant a menekültekbe”, ez lenne az üzenet. Természetesen megoldást is vinne magával a kormányfő, méghozzá a kétsebességes Európa gondolatát, amit úgy képzelt el a stáb forrásunk szerint, hogy a menekültválságot megszenvedő déli államok (Spanyolország, Olaszország, Görögország) lemaradnának a többiektől a fejlődés terén. Ezekbe az országokba Magyarországot nyilván nem venné bele Orbán.

Az itthoni figyelmet sem hanyagolná a Fidesz első embere, ebben lesz nagy segítségére Rogán Antal, a friss Miniszterelnöki Kabinetiroda friss minisztere, ugyanis bejelentették, az elmúlt öt évben a legfontosabb ügyekben akkor tudtak jó döntést hozni, ha előtte megkérdezték az embereket. A politikus a jövőben a konzultációra nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni, meggyőződése szerint a kormány mellett szükség van egy nemzeti konzultációs központra, amely az új minisztérium keretein belül fog működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik