Közélet

Orbán mögött sort cserélnek

Megy Lázár, Kósa, Pokorni. Felkészül Rogán, Gulyás, Gyürk vagy Kubatov.

Vélhetően csak Pelczné Gáll Ildikó marad helyén a Fidesz alelnökei közül. A párt október 15-i kongresszusán különböző okok miatt megürül Lázár János, Kósa Lajos és Pokorni Zoltán helye is – írja a VS.hu. Lázár János azért távozik, mert íratlan aranyszabály, hogy miniszter nem lehet a pártvezetés tagja. Ezért nem indult az alelnökségért 2013-ban Navracsics Tibor, emiatt távozott akkor Varga Mihály. A helyére választott Lázár, akkor még csak államtitkár volt, azóta meg nem volt tisztújítás.

Pokorni Zoltán saját akaratából válik meg az alelnökségtől. A XII. kerület polgármestere két éve utoljára indult a pozícióért. Az elnökségben 2003 óta bent ülő Pokornit állítólag Kövér László és Orbán Viktor is hiába marasztalta. A velencei frakcióülés előtti elnökségi ülésen egyértelművé tette, távozik.

Kósa Lajos eddigi ügyvezető alelnök helye – mint tegnap megírtuk – azért ürül meg, mert a mindenkori frakcióvezető automatikusan tagja az elnökségének, és „nincs értelme két széken ülni egyszerre”.

Az egyik alelnöki helyre szinte biztosan Rogán Antal aspirál majd, aki a frakció éléről távozva kiszorulna az elnökségből. A mostani elnökség rajta kívül szívesen látná Gulyás Gergelyt, akit szeretnek és tehetségesnek tartanak a pártban. Neve még frakcióvezetőként is felvetődött, de az elnökség túl fiatalnak találta a tisztségre.

A VS.hu szerint a legnagyobb dilemma, hogy ki legyen az ügyvezető alelnök. A posztra olyan ember kell, aki az elfoglalt miniszterelnök helyett képes a pártszervezet működtetésére. A kormányfő környezetében erre Gyürk Andrást tartják alkalmasnak, de Kubatov Gábor pártigazgatónak is jó esélye van, aki eddig is operatív vezetőként szervezte a pártot.

A Fidesz őszi tisztújítása ezúttal igazi erőpróba lehet a párt erős emberei mögött álló háttérembereknek is. Az lakmuszként jelzi majd, milyen a megítélésük Orbán Viktornál, a Miniszterelnökséget irányító Lázár és kormányfő kabinetfőnökévé tett Rogán harca után.

Emlékeztetőül

2013-ban az 1284 küldöttből 1241 vett részt a Fidesz-elnök újraválasztásában. Az 1241 szavazatból Orbáné volt 1240. Kósa Lajosra 1243-ból 1236-an szavaztak. Ő volt a legnépszerűbb alelnök. Pelczné Gáll Ildikó 1160, Pokorni Zoltánt 1082, Lázár János 1005 szavazatot kapott. Noha megválasztása papírforma volt, az ő neve nem került fel a papírra, a küldöttek utólag, tollal vezették fel nevét a listára.

Az akkori kongresszusról érdemes idézni Pokorni beszédét. A budai polgármester önmérsékletre intett. Felidézte a szavak erejét, arról beszélt, mekkora választási vereségbe futhat bele, aki buzizik, zsidózik, cigányozik, szinglihordázik. Még viccelt is.

Nyuszika talál egy jó nagy előnyt az erdőben, hazaviszi, de az előny nem fér be az ajtón, mire nyuszika megszólal: behozhatatlan előnyre tettem szert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik