Közélet

Finisben a Lázár-Rogán háború

Hétfő reggel nyolc a határidő. Lázár zsarolja Orbánt? Rogán zsarolja Orbánt? Netán Rogán szeretné, ha úgy tűnne, mintha Lázár zsarolná Orbánt? Na de Orbánt nem lehet zsarolni. "Ember tervez, miniszterelnök végez."

Finisébe fordult a Fidesz két legfőbb menedzsere, Lázár János és Rogán Antal közötti belháború.

Jó ideje tudni, hogy Rogán a miniszterelnöki kabinet élére tart, s ebben bírja Orbán Viktor ígéretét. Ahogy azt is tudni, hogy Lázár János – aki a Miniszterelnökséget vezető miniszterként Rogán főnöke lenne – hevesen tiltakozik az ötlet ellen; olyannyira, hogy egy a Figyelőben augusztusban megjelent háttércikkben munkatársa jelezte: ha Rogán jön, Lázár megy.

Több forrásunk is megerősítette, hogy e hét keddjén Lázár Orbánnál járt, ahol Rogán kapcsán ismét jelezte a kormányfőnek: csak „világosan szabályozott rendszerben tud dolgozni”, vagyis sem Rogán, sem Rogán munkatársainak tettéért felelősséget nem vállal.

Mit is jelent ez? Lázár mellett dolgozó forrásunkat idézzük:

Tóni nyilván hozza majd magával az ötven-százfős csapatát. Az még az egyszerűbb eset, ha olyannal áll Lázár elé, hogy a titkárnőjének nem az itt szokásos százhetvenezer forintos fizetés jár, hanem négyszázezer. De mi van akkor, ha netán korrupciós ügybe keveredik Rogán valamelyik munkatársa? A sajtó a főnök főnökét, Lázár Jánost fogja megtalálni, és a parlamenti interpellációkra is neki kell majd válaszolni, ő kopik azokban az ügyekben is.

Úgy tudjuk, fenntartásait Lázár kedden kifejtette a miniszterelnöknek is, a „titkárnősről” azt mondta, ő ilyen ügyekben nem dönt, s az ilyen dossziék a miniszterelnök asztalán landolnak majd, a legkevésbé sem segítve a hatékony kormányzást.

Forrásunk szerint Orbán Viktor „láthatóan elgondolkodott az érveken, de nem adott választ rájuk”.

Ehhez képest derült égből villámcsapásként érte Lázárékat, hogy Rogán Antal tegnap délután bejelentette: távozik a frakcióvezetői posztról, és eztán Orbán Viktor miniszterelnöki kabinetjét fogja vezetni.

Rendkívüli, hogy valaki saját maga jelenti be a kinevezését, ezért Lázár stábjában kétlik, hogy Rogán egyeztette nyilatkozatát és annak időzítését Orbánnal. Úgy vélik, Rogán a menekültügy „kommunikációs árnyékában” akarja lejátszani Lázár elleni meccsét. Ehhez most – ismét csak a lázári interpretációt idézzük – igyekszik úgy beállítani a helyzetet, mintha Lázár János kedden megzsarolta volna a miniszterelnököt a „ha Rogán jön, én megyek” állítással.

A kulcs, ahogy ez már lenni szokott, Orbán Viktor kezében van.

Több megoldás közül választhat.

  • Nem törődve Lázár fenntartásaival, Rogánt beküldi a Miniszterelnökségre, Lázár felügyeletére bízva őt. Ez esetben Lázár, ha marad, beég, meghazudtolja magát, Rogán a győztes; ha Lázár távozik, akkor, ahogy korábban jelezte is, irány az üzleti élet, valószínűleg valamelyik német céghez, s pár év után visszatérhet a politikába, hasonlóan példaképéhez, Nicolas Sarkozyhez.
  • A második verzió: Orbán nem ereszti főminiszterét, a Paks2-től a közigazgatási átalakításig mindenben überpotens Lázárt, s Rogánt mégsem teszi meg politikai kabinetfőnöknek. Ez iszonyú kínos lenne Rogánnak, de ami ennél lényegesebb: magának Orbánnak is. Hiszen ennek valóban volna egy olyan olvasata, hogy a miniszterelnök engedett a lázári zsarolásnak.
  • A harmadik, szerintünk legvalószínűbb verzió: Orbán csak papíron küldi be Rogánt a Miniszterelnökségre, valójában önálló feladat- és felelősségi körrel ruházza fel őt. Értsd: Rogán döntéseiért Lázár sem hivatalosan, sem nem hivatalosan nem tartozik felelősséggel.

Már csak az a kérdés: hogy néz ki a leendő politikai kabinetfőnök feladat- és felelősségi köre. Ezt egyelőre senki sem tudja.

Kérdeztük Lázár sajtósait. A válasz:

A Miniszterelnökség kommunikációs osztálya információhiány miatt egyelőre nem tudja értelmezni a kérdést. Szimpla sajtóhírekkel egyébként sem foglalkozunk. Javasoljuk, keresse meg Rogán Antalt.

Keressük.

Rogán Antal ezekben a percekben a párt Velencére kihelyezett frakcióülését vezeti, őt nem értük el, sajtósa ígérte, még ma igyekszik válaszolni; annyit mindenesetre szóban is kicsiholtunk belőle, hogy ő sem tudja a választ kérdésünkre.

Írtunk a miniszterelnök sajtófőnökének is, onnan ez a válasz érkezett az imént:

Jelenleg ezzel a bejelentéssel kapcsolatban újabb közlendőnk nincs, türelmét kérem. Üdvözlettel: Havasi Bertalan

Amit még tudunk: Lázár János kedden azt mondta a miniszterelnöknek, hogy ha mód van rá, hétfő reggel nyolc óráig szeretné tudni, milyen paraméterek mellett landolna Rogán a politikai kabinetfőnöki székbe. Forrásunk kérte, írjuk le:

Nem volt ez zsarolás, de még csak kérés sem. János csupán szeretne tisztán látni.

Frissítünk:

Heti hagyományos csütörtöki sajtótájékoztatóján Lázár János – a menekültügyhöz és a tegnapi röszkei attakhoz képest – politikai szappanoperának minősítette a Rogán-ügyet. Közölte, Orbán Viktor a tegnapi frakcióülésen bejelentette, javítani kívánja a kormányzás hatékonyságát, s ennek érdekében Rogán Antal is e feladathoz rendeli.

Arról, hogy távozik-e posztjáról, azt mondta: a miniszterelnök hétfőn nyújt arról tájékoztatást, “mi lesz a technikája” Rogán Antal új szerepvállalásának. Lázár nyomatékkal közölte, neki jogi felelősséget is kell vállalnia a minisztériumában meghozott döntésekért, s ő csak “átlátható, elszámoltatható és szervezett” minisztériumot tud vezetni.

Ha jól értjük, Lázár János Rogánért nem tud felelősséget vállalni, valamint vele nem látná biztosíthatónak az “átlátható, elszámoltatható és szervezett” működést.

Szóval a kérdés élére állítva, várjuk a hétfőt. Az mondjuk sejtet valamit, hogy Lázár azt ígérte: jövő csütörtökön is ő tartja majd a kormányzati sajttájt. Utóbb viszont azt teszi hozzá, régóta tervezi, hogy egyszer kipróbálja az ügyvédi pályát, de hogy erre mikor nyílik lehetősége, nem tudni, ugyanis “ember tervez, miniszterelnök végez”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik