Közélet

Budapest káosza helyett barátságos osztrákok fogadják a menekülteket

“You are safe” – olvashatják a menedékkérők abban az üzenetben, amelyben arról biztosítják őket, hogy a város felkészült a fogadásukra, és minden szükséges segítséget készek megadni nekik.

 

Míg Budapesten a Keleti pályaudvarnál vagy a II. János Pál pápa téren a városvezetés leginkább, mint zavarkelő elemként, leküzdendő problémaként tekintett a menedékkérőkre, Bécsben egészen másképp álltak a Magyarországról érkező emberekre.

Elsősorban emberként kezelték őket és nem „migránsként”. Hivatalos fejléces üdvözlő üzenetükben (angolul és arabul) leginkább arról biztosították őket, amire egy menekültnek szüksége van, hogy biztonságban vannak. Lesz élelem, víz, orvosi ellátás, és tolmácsok is a segítségükre lesznek. Ezen kívül az osztrák vasúti társaság, a segélymunkások, az egészségügyi tisztviselők és a rendőrök a menekültek rendelkezésére állnak, és nyugodtan forduljanak hozzájuk a kérdéseikkel.

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook

Az osztrák főváros honlapján mindemellett folyamatosan frissülő információkkal tájékoztatják az itt élőket a menekültek helyzetéről. Emellett megszervezték a lakossági felajánlások koordinálását is. Itt egyébként az önkéntesek saját idejüket órában is felajánlhatják.

A találatért köszönet a Vastagbőrnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik