Közélet

Gyilkosok, rablók, csalók imádkoztak együtt

17 ezren töltik a karácsonyt rács mögött Magyarországon. Ráadásul közülük ötezren jogerős ítélet nélkül kénytelenek a családjuktól elzárva ünnepelni. A Büntetés-végrehajtás próbálja oldani a meglehetősen letargikus hangulatot: ünnepi menüvel, több odafigyeléssel és szentmisével igyekeznek a raboknak is egy kicsit karácsonyt varázsolni.

Kétségtelenül az egyik legnehezebb időszak a börtönben a karácsony. Hiszen ilyenkor mindenki el van szakítva a szeretteitől akaratlanul. És ilyenkor mégis az egész börtönben békesség honol, mert ilyenkor mindenki egy kicsit odahaza van lélekben, szívben.

A karácsonyi szentmisét bemutató segédpüspök szerint a börtönökben tartott istentiszteletek sem rosszabbak, mint azok, amelyeket szabad hívek hallgatnak végig. Székely János szerint örömteli, hogy sokan – még ha bűnözők is – a vallásosságban találják meg a nyugalmukat a rácsok mögött.

„Nem kell nekünk ítélni. Egyedül az Isten látja a szívek titkait. Aki egy ilyen helyre kerül, az nem csak bűnös, hanem nagyon gyakran áldozat is, vagy egy sebzett ember, egy sokfajta sérüléssel küzdő ember, és én inkább ezt próbálom bennük látni” – mondta a Hír24-nek a segédpüspök.

És, hogy sikerül-e Istennek, ami nem sikerült a rendőröknek, a bíróságoknak és a smasszeroknak? A nekünk megszólaló, egyébként fehérgalléros csalásért ülő férfi példája – ha mást nem is – legalább reményt adhat.

„Minden egyes karácsony elvesztegetett, sőt minden egyes napot elvesztegetünk, amikor nem lehetünk ott a nagymamánk mellett, amikor beteg, vagy hogyha édesapánk meghal, akkor nem mehetünk el a temetésre. Ezeket nem adja vissza senki. Nem adhatunk támaszt senkinek, sem fizikai, sem lelki támaszt. És ezek a legnehezebbek. Ez az igazi büntetés a mi rossz döntéseinkért, úgy érzem” – magyarázta egy elítélt.

Tartsanak velünk minden este 7-től a STORY4-en!
Olvasói sztorik