Közélet

85 napja nem tudni semmit a Szíriában elrabolt magyarokról

Szíria fegyverek (szíria, fegyveresek, )
Szíria fegyverek (szíria, fegyveresek, )

A Miniszterelnökség és a TEK gőzerővel dolgozik, eredmény egyelőre nincs.

Csaknem három hónapja nem tudni semmit a két, Szíriában elrabolt magyarról. Noha a Terrorelhárítási Központ munkatársai napokon belül a helyszínre érkeztek, érdemi információ azóta sem látott napvilágot az ügyről. A Hír24 most újra érdeklődött:

„Bár a mentési akció több időt vesz igénybe a korábban reméltnél, a Külügyminisztérium és a Terrorelhárítási Központ munkatársai minden erejükkel azon dolgoznak, hogy a két magyar állampolgár mielőbb épségben kiszabadulhasson. A művelet biztonsága érdekében több információt most sajnos nem tudunk közölni, de tisztában vagyunk azzal, hogy a közvéleményt élénken foglalkoztatja az ügy. Ezért amint lehet, részletes tájékoztatást adunk Önökek” – írta Havasi Bertalan, helyettes államtitkár kedd délután.

Dr. Bourgla Oszama, egy Bicskén élő szír származású magyar orvos a Hír24-nek június elején azt mondta: a túszok minden valószínűség szerint a túszejtés színhelyéül szolgáló Deir ez-Zór városában vannak még. „Ez a hely a sivatag kellős közepén van, Damaszkusztól több száz kilométerre a pusztában. Nem nagyon van máshol hely a közelben, ahol feltűnés nélkül el lehetne rejteni őket.”

Az április 28-ai emberrablás után néhány nappal Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatott, hogy terrorelhárítók a szír hatóságokkal együttműködve dolgoznak a magyar túszok kiszabadításán. Mint mondta, ők az első túszul ejtett nyugati állampolgárok a szíriai polgárháború kezdete óta.

A TEK korábbi értesülései szerint a túszok életben vannak, és jó esély van rá, hogy a túszhelyzetet békésen tudják megoldani. Szíriában jelenleg is több magyar állampolgár tartózkodik, akik az ország elhagyására vonatkozó felszólítás ellenére is ott maradtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik