Nagyvilág

Magyar vízumra várnak bombák közt Szíriában

szírek (szíriai szabadsereg, )
szírek (szíriai szabadsereg, )

A Szíriában ragadt család férfi tagját veszélyesnek találta a külügy a magyar közérdekre. A kétéves kisgyermek édesanyja a telefonálás közben folyamatos harcizajról számolt be.

A szíriai Aleppóban tartózkodó magyar nő a város elleni nehéztüzérségi támadásokról, helikopteres géppuskatűzről és bombázásról számolt be. A kétéves gyermekével kint tartózkodó Benkő Dóra a külügyet hibáztatja, amiért nem adják meg szír élettársának a vízumot a beutazásra, a külügy szerint viszont nem véletlenül utasították el kétszer is a férfi kérelmét.

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint a magyar állampolgárnak többször is felajánlottak segítséget, ám ő visszautasította. Itt vélhetően arról van szó, amit Benkő Dóra is említett, hogy neki és gyermekének a hazautaztatásában közreműködtek volna, ő azonban az élettársa nélkül nem volt hajlandó ezt elfogadni. A minisztérium sajtóosztálya azt is közölte, hogy a férfi már kétszer nyújtott be vízumkérelmet, amit mind a két alkalommal, alapos indokkal utasítottak vissza. Azt azonban nem árulta el, hogy pontosan mi is volt az alapos indok.

A családegyesítésre vonatkozó vízumkérelmeket csak nagyon indokolt esetben szokták visszautasítani, ha közösségi érdek veszélyeztetettsége magasabb rendű, mint a családegyesítés érdeke. Ilyen indokok lehetnek a közrend veszélyeztetése, közbiztonsági és nemzetbiztonsági okok (pl. büntetett előélet), vagy ha a kérelmező már eleve kiutasítás hatálya alatt áll. Ezeket azonban külügyi források szerint csak nagyon limitált esetben alkalmazzák.

Benkő Dóra kedden lapunknak elmondta, hivatalosan azzal indokolták nekik a vízumkérelem elutasítását, hogy a férfi nem igazolta tartózkodási célját és körülményeit. Ugyanakkor nem hivatalosan azt a magyarázatot kapták a konzulátustól, hogy a bevándorlási hivatal megadta volna Mohamadnak a vízumot, de a Terrorelhárítási Központ nem engedte. Benkőék szerint politikai okok miatt nem kapott vízumot, csak azért, mert szír. Úgy tudják, hogy szír férfiak nem szoktak vízumot kapni Magyarországtól, csak nők.

Benkő elmondta, hogy párja egyáltalán nem foglalkozik politikával, és nem tagja egyetlen politikai szervezetnek sem, Magyarországon pedig semmilyen törvénytelenséget nem követett el. A Hír24 kérdésre válaszolva ugyanakkor közölte, hogy Mohamadot Egyiptomban lopással vádolták meg, elmondása szerint ártatlanul, és a férfi két évet töltött egy egyiptomi börtönben. Kiszabadulása után iratainak megsemmisülése miatt nem tudott visszatérni Magyarországra, ahol közben lejárt a letelepedési engedélye, ezért tért vissza Szíriába, ahonnan 25 évvel korábban ment el.

Miközben telefonon beszéltünk, Benkő többször is jelezte, hogy bombarobbanások hangját hallani, valamint automata fegyverek ropogását, bár a telefonba ezek a hangok nem szűrődtek be. Beszámolt arról is, hogy harci helikopterek köröznek és lőnek a város felett, és lakásuktól pár utcányira is voltak már harcok, amelyek egyre erősebbek. Közölte, hogy már egyáltalán nem merik elhagyni a lakást, nem tudnak kimenni az utcára, mert túl veszélyes. Elmondása szerint, ha akarna sem tudna kijutni a városból.

Benkő városban tapasztalható életkörülményekről szólva elmondta, hogy az élelmiszerárak az ötszörösére emelkedtek, a házuknál lévő pékségnél pedig hatalmas sorok állnak. Az utcákat szemetek borítják, mert a szemétszállítás szünetel, és attól tartanak, hogy ez betegségek forrása lesz. Az áramszolgáltatás egyre rosszabb lesz, a benzin és a gáz egyre nagyobb kincsnek számít, és víz is alig van a városban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik