Nagyvilág

A szíriai kormányerők is lehetnek a magyarok túszejtői

Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a magyar túszokat nem dzsihádisták és nem is váltságdíjra utazó bűnözők ejtették túszul. Fogy a remény.

Lassan egy hónapja (április 28.), hogy két magyar állampolgárt elraboltak a szíriai Deir ez-Zor városában, de a magyar túszok sorsáról továbbra sem tudni semmit, a Terrorelhárítási Központ csupán annyit közölt egy nappal az incidens után, hogy a túszok információik szerint életben vannak. Személyükről és az elrablás körülményeiről azonban napról napra újabb részletek látnak napvilágot.

Az üggyel kapcsolatban eleinte három forgatókönyv merült fel. Az emberrablást forrásunk szerint vagy egy kormánypárti milícia, vagy az FSA ( a szíriai lázadók) vagy pedig dzsihádisták követték el. Az első két esetben jó esély lenne rá, hogy valóban megoldódhat a túszhelyzet, amennyiben viszont dzishádisták voltak az elkövetők, jóval nehezebb a helyzet. Eleinte az tűnt a legvalószínűbbnek, hogy bűnszervezet tagjai, egyszerű bűnözők üthettek a magyarokon, ám ők valószínűleg már jelentkeztek volna a váltságdíjért. A dzsihádistáknak a “szent ügy” hirdetése miatt lenne érdekük hírt adni elrablott túszaikról. Ezért mostanra a kormányerők katonái léptek elő a legvalószínűbb elkövetőkké.

Nem szélsőségesek

“Senki nem tud igazán semmit, de a találgatók nagy része azt mondja, hogy a magyar csend azt valószínűsíti, hogy a magyarokat a kormányoldal tartja fogságban. Hogy ezt kémkedés vádjával teszik, vagy más hivatkozással, nem tudn” – állítja forrásunk. “De “köztörvényes” emberrablók nem ülnének ennyi ideig egy ilyen kényes “csomagon”. Az biztos, hogy nem szélsőségesek vitték el őket, és az is, hogy nem adták el őket nekik. Mert arról ugye már tudnánk. Az is biztos, hogy az eredeti sztori nem igaz: generátor-tolvajok nem rabolnak embert, ha mégis, nem ülnek rajtuk ennyi ideig, fejenként 10 ezer dollárért már átadták volna őket” – teszi hozzá.

A Külügyminisztérium a túszejtés után hat nappal (május 4.) adott ki nyilatkozatot, melyben sajtó kiemelt érdeklődésére így reagáltak: “Az illetékes magyar szerveknek – a sikeres embermentés érdekében – nem áll módjukban az összes megtett intézkedést nyilvánosságra hozni. Bízunk abban, hogy a sajtó, honfitársaink testi épsége és biztonsága érdekében, felelősen gondolkodik és partnere a magyar szerveknek az ügyben”.

A Terrorelhárítási Központ munkatársai egy nappal korábban (május 2-án) kapták meg a beutazási vízumot. Az sem vált teljesen világossá, hogy ottlétükkel milyen formában segíthetnék elő a túszok szabadulását, miután még az sem tudni, hogy fogvatartóik a polgárháború sújtotta ország mely frakciójához tartoznak.

Akit lehetett

Az elrabolt magyar szakembereket alklmazó ceglédi cég, az MB 2001 Olajipari Kft. ügyvezetője, Remeczki Ferenc állítja, akit lehetett, mozgósított. Szerinte a két férfi egyébként van annyira élelmes, hogy ha lehetőségük adódna rá, jelentkeznének. A szíriai munkát megrendelő vállalkozás ománi tulajdonosától kapott információkat. Az emberrablók továbbra sem keresték meg a magyarokat közvetlenül alkalmazó libanoni munkaerő-kölcsönző céget, illetve a két férfi szakértelmét igénybe vevő ománi kézben lévő vállalkozást.

Az elraboltak családjával a cég damaszkuszi központja tartja a kapcsolatot, mert hozzátartozóik felől a vállalkozástól kaphatnának hiteles információkat, egyelőre azonban semmi hír, csak várni lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik