Üzleti tippek

Ha megbüntet a hatóság, ne viselkedj úgy, mint Orbán Ráhel mentora

Mint azt korábban megírtuk, milliós bírságot kapott a Jamie’s Italian csúcséttermet is kiszolgáló üzem, amely az Orbán-családdal kitűnő üzleti kapcsolatokat ápoló éttermes, Zsidai Roy tulajdonában van.

A gasztronómia hazai pápáját, egyesületi akadémikust, aki elérte a kormánynál, hogy csökkentsék az éttermi szolgáltatások áfáját, a Magyar Nemzet kérdezte meg, hogy mi a véleménye a büntetésről.

Szerinte az étterme high-tech színvonalú, ahol laboratóriumi körülmények uralkodnak, és pontosabban meg kell nézni, miért is büntették meg.

Úgy látta, olyan problémát is a számlájára írtak, amiről a Nébih munkatársai tehetnek. A jegyzőkönyv szerint ugyanis a lehetséges egészségügyi következmények szempontjából aggályos volt, hogy a több órán keresztül helyszínen vizsgálódó hatóság szerint több hűtő hőmérséklete sem stimmelt.

Erre Zsidai úgy reagált: a hűtőkamrákban emelkedik a hőmérséklet, ha ajtajukat akár tíz percig is nyitva tartják. Az ellenőrök pedig legalább ennyi időt töltöttek a hűtőhelyiségben.

Szerinte az is problémás, hogy a vizsgálat öt óráig tartott, mert Zsidai szerint csak a külföldi cégeket szokták ilyen hosszú időn keresztül „vegzálni”. Bár elismerte, hogy valóban nincs engedélyük nyers hús szállítására, ám állítása szerint nem volt szó nyers húsról.

Mint mondta, a szóban forgó húsok előkészített, fűszerezett, porciózott termékek voltak. Szavaiból az derült ki, inkább abban nem értenek egyet a Nébih munkatársaival, hogy mi számít nyers húsnak. Mint mondta, erről még a hivatalon belül sincs egységes álláspont.

Arra a kérdésre, hogy a „fogyasztói poharakat” szabálytalanul tárolták a „ládamosó helyiségben”, azt mondta, hogy ez egy mulasztás volt, amit sajnálatos módon az egyik alkalmazott követett el.

Arra a kérdésre, hogy az ellenőrök 6,6 kilogramm lejárt szavatosságú növényi tejszínt találtak, azt mondta, valóban a konyhában volt az élelmiszer, ám nem használták fel, véletlenül „ott maradt”. Hozzátette azt is, hogy az összesen három csomag tejszín közül volt olyan, amelynek csupán két napja járt le a szavatossága.

Mint látható, Zsidai Roy nemcsak igyekszik lerázni magáról a felelősséget, de helyenként magát a hatóságot teszi felelőssé, amiért megbüntették az éttermét. Pedig a szabályok mindenkire érvényesek, legyen bármilyen high-tech egy konyha. Talán egy rövid, a felelősséget elismerő közlemény szerencsésebb lett volna, mint a kínos magyarázkodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik