Belföld

Több kiló lejárt tejszín, jelöletlen termékek a Jamie’s Italian éttermet is kiszolgáló konyhán

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 07:25

Korábban a témában:

A hvg.hu megszerzett egy hatósági ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet, ami a Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyhájában készült. A helyszín a Budai Várban, az egykori Király Étterem helyén található, az ellenőrzés alatt pedig találtak többek között

  • többkilónyi lejárt szavatosságú tejszínt,
  • jelöletlen termékeket és ömlesztve tárolt húsokat a hűtőben, illetve
  • az erre szolgáló mosogató helyett egy kézmosóban elmosogatott edényeket.

A Zsidai Gasztronómiai Csoport központi konyhája szolgálja ki például a Jamie’s Italiant is. A konyhát üzemeltető cég a Zsidai család tulajdonában lévő cégcsoport része, vezetője az Orbán Ráhellel is jó kapcsolatot ápoló Zsidai Zoltán Roy. A miniszterelnök lánya is náluk dolgozott korábban, illetve Ráhel a Corvinuson tartott előadására is a cég vezetőjét hívta meg vendégelőadónak.

Volt probléma a konyha hűtőinek hőmérsékletével is. Az egyikben csak halat lehetett volna tartani, viszont baromfihúst találtak benne, ráadásul a hőmérséklete 10 fok volt, pedig az otthoni hűtő is körülbelül 3 fokra hűti le a tartalmát. A hűtőkamrában olyan “fagyasztott” vajrudakat is találtak, ami közel 2 fokos volt. A főzőtér fagyasztókamrájában -15 fok volt, pedig egy háztartási hűtő fagyasztója is nagyjából -20 fokot mutat.

A lap által megkérdezett szakértő szerint az egyik legnagyobb probléma az volt, hogy a különféle alapanyagokat nem elkülönítve tárolták, így keveredtek a húsok és a cukrászsütemények is a hűtőtérben.  Ezenkívül a báziskonyha pékműhelyében nincs külön mosogató az edényeknek, csak egy kézmosó. A lista ezzel nem ér véget, a hibalistán az is szerepel, hogy a konyhán a „ládamosó helységben” tárolták  a „fogyasztói poharakat”. A hibákra ráadásul hónapokkal ezelőtt felhívták a figyelmüket, de a dolgozók azóta sem orvosolták őket.

Ezekért a konyha 1 250 000 forintos bírságot kapott, viszont a Pest Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági, Növény- és Talajvédelmi Főosztálya szerint a konyha működését nem kellett felfüggeszteni.

Helyreigazítás

A Zsidai Gasztronómiai Csoport tényekkel utasítja vissza a HVG cikkének tartalmi állításait, egyben ismerteti azt is, miért fellebbezte meg a NÉBIH vizsgálat megállapításait. Folyamatos hatósági egyeztetés, ellenőrzések 2016. eleje óta folyamatosan egyeztettünk a szakhatóságokkal, köztük a NÉBIH-hel a Budapest I.kerület Táncsics Mihály utca 25-ben található báziskonyha tervezése és kivitelezése során. Még a próbaüzem megkezdése előtt, június 9-én a Zsidai Csoport maga kért egy külön NÉBIH ellenőrzést. A HAACP hiányát – amelyet a NÉBIH kifogásolt – még abban a hónapban, júniusban pótoltuk. A NÉBIH működésünket június végén, a vizsgálat lezárásaként szabályosnak minősítette. Június 28-án megérkezett a NÉBIH igazolás a június 9-én történt ellenőrzés nyomán: bejelentési kötelezettséget teljesítettük, az igazolás határozatlan időre szól. Ezzel visszaigazolásra került, hogy a termelő bázisunk NÉBIH szempontjából szabályosan került kialakításra és működhet.

Ezt megelőzően emailben bemutattuk a munkavállalói szakképesítést igazoló bizonyítványokat (június 13-án) és folyamatosan egyeztettünk konyhatechnológiai szakemberekkel és a NÉBIH hatósági állatorvosaival is. Október 5-én előre be nem jelentett ellenőrzésre került sor, amelyben az ÁNTSZ és az önkormányzat mindent rendben talált. Hangsúlyozzuk, hogy a NÉBIH határozata nem jogerős. A Zsidai Group a NÉBIH nem jogerős határozatát 2016. november 16-án megfellebbezte. A Zsidai Group álláspontja szerint a vizsgált konyha előírásai megfelelnek a jogszabályoknak, a vizsgálat megállapításainak többségét pedig vitatja.

A Zsidai Group az emberi mulasztásra utaló megállapításokat komolyan vette és megszigorította a belső munkarendet és ellenőrzést. A NÉBIH vizsgálat ellen tett fellebbezésben részletesen reagáltunk a NÉBIH által felvetett mozzanatokra: – „Ömlesztett húsok”: A megállapítás hamis. Adagolva, vákuumcsomagban tároljuk a húsokat, ami külön légtérnek minősül – a jogszabály szerint szabályosan tároljuk azokat, a külön légtérben való tárolás megvalósul.

– Nyers hús engedély nélküli szállítása: A kifogásolt tétel adagolt, fűszerezett, vákuumcsomagolt hússzelet volt, nem tömbös nyers hús. A NÉBIH az előzetes konzultációk során nem tisztázta, hogy ilyet nem szállíthatunk, tudtunkkal a jogszabályok értelmében ilyet kiszállíthatunk.

– 6.6 l tejszín szavatossága lejárt: A nevezett tejszín semmilyen kiszállított ételben nem került és nem is került volna feldolgozásra. o Pontosan: 2×2,2 liter október 3-i lejáratú és 1×2,2 liter szeptember 11-i lejáratú növényi tejszínről volt szó, melyet a cukrászunk próbaként rendelt be laktózmentes opciónak, de alkalmazását elvetettük, ilyen növényi tejszínt nem használunk. o A termék selejtezése: emberi mulasztás miatt maradt el;

– Hűtőhőmérséklet magasabb az előírtnál – Az 5 órán keresztül tartó ellenőrzés során folyamatosan, huzamosabb ideig nyitott ajtó mellett vizsgálták a hűtőkamrákat, így természetes, hogy amíg a hűtő vissza nem hűt, addig a hőmérséklete ideiglenesen megemelkedik.Termelőkonyhánkban vadonatúj, profi hűtőkamrákat használunk, melyek hibátlanul működnek digitális hőmérséklet kijelzéssel és a HACCP előírásai szerint a hőmérsékletüket folyamatosan naplózzuk.

– Lábpedál nélküli kuka: Valóban hiba, mivel a szállító cég nem a rendelt kukákat szállította és azt tévesen átvettük. Azóta már megérkeztek az eredetileg is rendelt pedálos kukák.

– Pékségben kézmosóban mosogatott edények: nem történt ilyen. Ilyen elmarasztaló határozat nem létezik. A bázison központi mosogató került kiépítésre, ezért nincs is szükség külön mosogatóra a pékségben. Az engedélyeztetés során ezt előre tisztáztuk és a hatóság elfogadta.

– Fagyasztott vaj kiolvadt: semmilyen minőségi károsodás nem történt. 5 órán keresztül tartott az ellenőrzés, így a kiszállításra váró termékek hűtőkamrájában rekedtek a kiszállításra váró termékek. A fagyasztott vaj így hűtött vajjá (1,7C-ra) melegedett a hűtőkamrában, melytől semmilyen minőségi károsodás nem történt.

– HACCP dokumentáció hiánya: A megfelelő HACCP dokumentum júniusban elkészült, azt alkalmaztuk, a helyszínen elérhető volt digitális formában, a cég székhelyén a maga fizikai mivoltában is. – Allergén összetevők feltüntetése hiányzott:

Valótlan állítás, minden allergén feltüntetésre került, csak nem félkövér betűvel. – Jelöletlen termék: A kérdéses termékek már az aznapi főzéshez előkészített alapanyagok voltak, melyek így értelemszerűen nem tartalmaztak jelölést. – Határozat, benne több mint 1,2 millió forintos bírság: A nem jogerős határozatot november 16-én megfellebbeztük és azt a hivatal november 21-én át is vette, így a HVG cikk állítása – mely szerint a kormányhivatalhoz a fellebbezésünk nem érkezett meg – valótlan.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.