Üzleti tippek

Fontos határidő közeleg a kisadózóknak

A kisadózó vállalkozásoknak február 25-ig kell elkészíteniük az éves bevallásokat.

A legkisebb vállalkozásokat terhelő egyes kisadók – mint a rehabilitációs hozzájárulás, népegészségügyi termékadó, kulturális adó – éves bevallása közeleg.

A 1501 számú bevallási garnitúra (hasonlóan minden ’01 nyomtatványhoz) többszörös felhasználási móddal rendelkezik, és az időrendje alapján is alkalmas a havi, negyedéves és éves bevallás teljesítésére, amelyet a bevallás elején kell megjelölni.

Éves bevallás vonatkozhat a rehabilitációs hozzájárulás elszámolására, illetve a kulturális adóra, ha az áfa bevallói gyakorisága éves (vagy az áfa kódja=1).  Ezt a nyomtatványt kell használni a tavalyi évre vonatkozó késedelmesen, vagyis a bevallás benyújtásának esedékességét követően, az elévülési időn belül benyújtott bevallások esetében is.

Ugyancsak azonos időzítés vonatkozik a népegészségügyi termékadó fizetésére, ha az általános forgalmi adózásban alanyi mentes vagy bevallás benyújtására nem kötelezett áfaalany, illetve éves áfabevalló az, akinek a 15NETA jelű bevallást kell beadnia – összegzi az Adózóna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik