Üzleti tippek

Helyzet van a Dreher eladása körül

sor(ec74e40a-8632-4826-b9ce-3bdb69fccc06)(430x286).jpg (Array)
sor(ec74e40a-8632-4826-b9ce-3bdb69fccc06)(430x286).jpg (Array)

A világ legnagyobb söripari konszernje, az AB InBev mindent megtesz, hogy felvásárolja a Dreher Sörgyárak anyavállalatát, a SABMillert. A 68 milliárd fontos ajánlat azonban nincs a bekebelezésre kiszemelt vállalat minden részvényese ínyére.

A belgiumi központú AB InBev szerdán közölte, hogy részvényenként 42,15 fontot, összesen 68 milliárd fontot kínál a londoni székhelyű SABMiller részvényeiért, miután korábbi két, 38 fontos, illetve 40 fontos ajánlatát a SABMiller visszautasította. Az ajánlat egyelőre semmire sem kötelez, a vállalatnak október 5-ig kell kinyilvánítania “szilárd szándékát ” az ajánlattételre. Most azon megy a meccs, hogy a vevő meg tudja-e győzni a Dreher anyavállalatát tulajdonló tőkés családokat az eladásról.

Mint azt korábban megírtuk, nem valószínű, hogy az üzletből a magyar sörpiac bármilyen változást érzékeljen. Egyszerűen csak egy tulajdonosváltás történik, a tulajdonosok meg jönnek-mennek.
Az AB InBev azt is felajánlotta, hogy a SABMiller részvényeinek 41 százaléka erejéig hajlandó részben készpénzzel, részben saját részvényeivel fizetni, ami feltehetőleg vonzó lehet az összesen 40,6 százalékot birtokló két főrészvényes, az amerikai Altria dohányipari konszern és a Santo Domingo család számára.

Elemzők szerint a tranzakció a globális söripari konszolidáció végjátéka lehet, miután a “négy nagy”, az AB InBev, a SABMiller, a Heineken és a Carlsberg már világméretekben lefedik a piacot, és a világ sörtermelésének több mint felét adják.

A fúzióval az Euromonitor felmérése szerint az új konszern a globális sörpiac 30 százalékát tartaná kézben, jóval megelőzve a 10 százalékos piaci részesedéssel bíró Heineken NV-t. A holland vállalat is erősíti pozícióit, mintegy 700 millió euróért megvásárolja a brit Diageo szeszipari konszern söripari részlegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik