Üzleti tippek

Késhetnek a cégek Jeremie-hitelei?

A Vállalkozásfinanszírozók Szövetsége szerint az intézményrendszer átalakítása akadályozhatja a kifizetéseket.

Az MFB újonnan felállítandó 400 hitelpontjára bízná a 2014-2020-ig tartó ciklus 729,6 milliárdos uniós kkv-hitelkeret elosztását a kormány. A VÁFISZ üdvözli, hogy koncepció született a kérdés kezelésére, ugyanakkor kételyeit fejezi ki a megvalósítás mikéntjével kapcsolatban – összegzi közleményében a szervezet.

A kormányzat a hírek szerint a 2014-2020-as ciklusban alapvetően az MFB kereskedelmi banki partnerein és a takarékszövetkezeteken keresztül juttatná el a cégekhez a gazdaságfejlesztési támogatásokhoz kapcsolódó visszatérítendő uniós forrásokat.

Míg a Vállalkozásfinanszírozók Szövetségének tagjai korábban fontos kiegészítői voltak a bankszektornak, addig a jelenlegi tervek alapján ezekkel a pénzügyi közvetítő vállalkozással nem számol a kormány az új források kiközvetítésében. Ez a VÁFISZ szerint veszélyt jelenthet a kkv-k időben történő és megfelelő szakmai alapokon álló hitel ellátásában.

A szervezet tagjai attól is tartanak, hogy az új rendelet akár 200 back-office munkahely és több száz tanácsadói állás megszűnésével is járna, pedig a meglévő, jól képzett munkatársi állomány a korábbi hitelkeret többszörösét is képes lenne szakszerűen elosztani.

Működés és kockázatviselés közpénzből

Míg korábban a hitelbírálat teljes mértékben piaci alapon történt, az új rendszerben a közvetítők nem a saját kockázatukra bonyolítanák az ügyleteket, hanem az MFB könyveiben maradnának a hitelek, így áttételesen az adófizetők válnának kockázatviselőkké – emeli ki a szervezet.

A VÁFISZ a bizonyítottan prudens, megfelelő szakmai tapasztalatokkal bíró és jól koordinált közvetítői kör meglétét továbbra is kulcsfontosságúnak tartja. Míg korábban akár az utolsó évben is lehívható volt az összes forrás, most azonban minden évben meg kell ezt tenni, különben az elveszik az adott évre eső összeg. Így, ha a tervezett új pénzügyi intézményrendszer nem lesz képes szakszerűen és időben kezelni a folyamatokat, akkor  véleményük szerint EU-s forrásokat veszíthet az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik