Üzleti tippek

Pénz áll a házhoz – Erre számítanak a vállalkozók

Nagymértékben javultak a kkv-k várakozásai: erre 2010 óta nem volt példa. A legoptimistábbak a mikrovállalkozások – derül ki a K&H által végzett kutatásból.

A kkv-bizalmiindex legutóbbi eredménye szerint az egyik legfontosabb tényezőnek számító pénzügyekkel kapcsolatos várakozások optimista képet mutatnak. Az árbevétel esetében immár másfél éve növekedést mérnek, míg a profitvárakozásoknál megtört a tavalyi évre jellemző csökkenő tendencia.

„A cégek átlagosan 6,8 százalékos árbevétel növekedést prognosztizálnak a következő egy évben, ami az előző negyedévhez képest 1,5 százalékpontos, míg az egy évvel korábbihoz képest 2,9 százalékpontos ugrás jelent. Egyben az elmúlt négy év legjobb eredménye, ami már megközelíti a válság előtti hangulatot. A kkv-k többsége (53 százalék) 0-6 százalék közötti árbevétel-növekedést valószínűsít, azonban másfél éve folyamatosan nő azok aránya, akik még ennél is nagyobb emelkedéssel számolnak (38 százalék). A társaságok csupán 9 százaléka számít árbevétel-csökkenésre, szemben az előző negyedévi 15 százalékkal” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

Kis cég, nagy várakozás

A mikrovállalkozások átlagosan 7,6 százalékos árbevétel-növekedést valószínűsítenek. A középvállalkozásoknál mérték a legnagyobb emelkedést, ezek a cégek 6,7 százalékos növekedéssel számolnak. A másik oldalon viszont továbbra is a kisvállalkozások a legvisszafogottabbak: ők ugyanis az árbevételük 5,5 százalékos bővülését feltételezik. A különböző ágazatok közül egyedül az ipari cégek számolnak átlagon felüli, 8,3 százalékos növekedéssel.

Több profitot jósolnak

A kkv-index történtében az eddigi legmagasabb arányban (86 százalék) vannak azok a cégek, amelyek az eredményeik növekedését prognosztizálják a következő egy évre.

Az átlagos elvárás jelenleg 4,1 százalékos emelkedés, ami az utóbbi négy év legjobb értéke. Ezen a területen is a mikrovállalkozók a legoptimistábbak, ők 4,9 százalékos profitra számítanak. A középvállalkozások nyereségvárakozása több mint duplájára (3,7 százalék), míg a kisvállalkozásoké nagyjából kétszeresére (3,2 százalék) emelkedett.

Itt is az ipari vállalkozások vannak az élen, míg a kereskedelmi szektor várakozásai a legszolidabbak, annak ellenére, hogy ez a mutató több mint ötszörösére növekedett az előző negyedévhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik