Üzleti tippek

Így képzelik a legsikeresebb üzletasszonyok a nők segítését

Egyes felmérések szerint a szebbik nem lehet az európai gazdaságok rejtett ereje. Íme, egy újabb kezdeményezés, hogy az igazgatótanácsokban csökkenjen a férfiuralom.

Megtartotta alakuló ülését a 20-20-20 Klub, amely a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) Női Vezetők Fórumának új kezdeményezése. Céljuk, hogy 2020-ig Magyarországon minimum 20 százalékra emelkedjen a női közép- és felsővezetők aránya a gazdasági társaságokban. A szervezet az elmúlt években is számos esélyegyenlőségi projektet – így például mentorprogramot – valósított meg.

„Kilencedik éve működik a gazdasági és politikai vezetőkből álló női munkacsoportunk” – mondta Czakó Borbála, a HBLF és a 20-20-20 Klub elnöke, aki egyben az EY globális igazgatója is. „2014-re ez az összefogás megérett arra, hogy még egy szinttel feljebb lépjen. A közelgő nőnap pedig különleges aktualitást ad a kezdeményezés elindításának” – tette hozzá.

Át kellene törni az üvegplafont…

Zsebbe vágó statisztika

Magyarországra is igaz, hogy évek óta több nő és jobb tanulmányi átlaggal végez az egyetemeken, mint férfi. Mégis a gazdasági társaságok döntéshozói között a nők súlyosan alulreprezentáltak. Ez annak ellenére így van, hogy a kutatások szerint azok a cégek, amelyek támogatják a szebbik nem előmenetelét, rendre magasabb árbevétel- és nyereségnövekedést produkálnak, mint az erősen férfidominanciájú vállalatok.

Az Európai Bizottság direktívában írta elő a 40 százalékos női kvótát a tőzsdei cégek igazgatótanácsában. Tavaly ez az arány az EU átlagában 16,6 százalék volt, míg Magyarországon mindössze 12 százalék. A felmérések szerint bár egyre több társaság igyekszik emelni a női felsővezetők számát az igazgatóságokban, az alacsonyabb alsó- és középvezetői szinteken még mindig komoly akadályokba ütközik a hölgyek előrelépése.

„Azért is bátorítom női munkatársaimat, hogy vállaljanak vezető szerepet, mert így nemcsak a munkahelyükön kerülhetnek döntési pozícióba, hanem vezetőként az életüket is sokkal hatékonyabban meg tudják szervezni, mint beosztottként. Szeretnénk, ha a kezdeményezésünk olyan visszhangot kapna, amelynek köszönhetően a 20 női alapítón túl számos női és férfi vezető is csatlakozna hozzánk, akik aktív szerepet vállalnának az érdemi társadalmi változások megvalósításában” – fűzte hozzá Czakó Borbála.

A HBLF Károly walesi herceg személyes kezdeményezésére, a londoni The Prince of Wales International Business Leaders Forum magyar szervezeteként 1992-ben jött létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik