Pénzügy

Csábítóbb állásajánlatok jöhetnek

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

gazdaságos. 2014. 02. 25. 13:27

Nehezen találnak egymásra az állást keresők és a munkáltatók. Utóbbiak ezért rákényszerülhetnek, hogy emeljék a tétet.

Korábban a témában:

Miközben a regisztrált álláskeresők száma harmadára csökkent, a bejelentett üres álláshelyek száma másfélszeresére nőtt a 2014. januári statisztikák szerint. Vagyis úgy tűnik, egyre nehezebben találnak a vállalatok megfelelő munkaerőt.

Hiány és többlet egyszerre

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint évek óta nagy átfedés van a munkanélküliek körében keresett állások és a vállalatok által igényelt munkaerő között.

A 2012-es éves összesítés szerint például az álláskeresőknél a harmadik legnépszerűbb foglalkozási kör az általános irodai adminisztráció volt, miközben ez volt a kilencedik leggyakrabban meghirdetett pozíció is. Ennek ellenére a hivatal helyzetképében leszögezi: Magyarországon egyszerre van jelen munkaerőhiány és munkaerőtöbblet.

A Randstad Hungary adatai szerint a cégek mintegy 40 százaléka keresett aktívan új munkaerőt a közelmúltban. Az utóbbi időszakban tapasztalataik szerint számos területen nőtt a munkaerőigény. De a legkeresettebbnek most is az informatikai, mérnöki és gazdasági szaktudás számít a diplomások között – állapította meg a cég ügyvezető igazgatója, Baja Sándor.

Döntő a cégek vonzereje

A szakember szerint ebben a munkaerő-piaci környezetben azok a vállalatok tudják leginkább növelni a versenyképességüket, amelyek a leghatékonyabban csábítják magukhoz, és hosszú távon is képesek megtartani a legjobb munkaerőt.

Ezt arra is alapozza, hogy az állások pályázását és a munkahelyváltást meghatározó motivációkat évek óta vizsgálják, globálisan. Tavaly a világ 18 országának összesített eredményei szerint nőtt a versenyképes fizetés ösztönző ereje, de továbbra is a hosszú távú biztonságot nyújtó lehetőség motiválta legerősebben a munkavállalókat.

Idén először Magyarország is részt vesz majd a felmérésükben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.