Üzleti tippek

Gondoskodó elbocsátás? Ilyen is létezik

A munkáltató a leépítés után is sokat segíthet(ne) a munkavállalóknak.

A gondoskodó elbocsátás a cég és a munkavállaló együttműködésén alapul. Célja, hogy a dolgozó könnyebben el tudjon újra helyezkedni. Ehhez a munkáltató általában felhasználja a rendelkezésre álló külső (például adott városban vagy régióban) és belső (vállalaton belüli) erőforrásokat.

Ezt olvasta?

Papp Eszter egyéni és teamcoach szerint már vannak olyan magyarországi cégek, amelyek erről a – ma még kevésbé elterjedt – gondoskodásról sem feledkeznek meg. „Elbocsátáskor is ugyanolyan odafigyeléssel kell viseltetni a munkavállaló iránt, mint amikor még új kollégaként fogadták őt. A humánusságnak ott kellene lennie az elsődleges szempontok között” – vallja a szakértő.

Jellemzően a külföldi tulajdonban lévő társaságok ismerik és alkalmazzák ezt a típusú elbocsátást, hiszen nemzetközi tapasztalataik során felismerték a szolgáltatás jelentőségét. „Vannak már olyan profi HR-csapatok, akik ezzel a szemlélettel dolgoznak, és a témával szaklapokban, szakmai weblapokon is lehet találkozni. Ezek mind segíthetnek abban, hogy idehaza is elterjedjen ez a hozzáállás, és a gondoskodó szemlélet bekerüljön a köztudatba. Ha ez megtörténik, akkor egyre inkább elvárássá válhat a munkáltatókkal szemben az ilyen helyzetek minőségi kezelése” – tette hozzá a szakértő.

Mivel segíthetik a cégek az elbocsátott munkavállalókat?

– kiépített irodai infrastruktúra és számítógépes-internetes háttér biztosításával

– személyre szabott megoldásokkal,

– lelki, munkaerő-piaci és vállalkozói tanácsadással,

– át- és továbbképzési lehetőségekkel,

– önéletrajzírással, próbainterjúk biztosításával stb.

A lelki oldal

Az elbocsátás megélése sokszor a gyászfolyamathoz hasonlítható, amelynek több szakasza is van: kezdve a tagadástól a teljes elengedésig. Ezt az időszakot sokak számára nehéz önállóan feldolgozni, így ebben sokat segíthetnek a szakemberek. A személyes konzultációk során ki lehet szűrni, hogy ki milyen szintű támogatásra szorul. A szakértői segítséggel és a munkaerő-piaci igényekhez igazodó lehetőségek feltárásával az elbocsátottak nagyobb eséllyel találhatnak új állást. Ez a módszer például lényegesen megkönnyíti a munkahelykeresés időszakát azoknál, akiknek csak egyszerűbb iránymutatásra van szükségük.

Csoportos leépítés: hogyan kommunikáljon a munkáltató?

„Szomorú minden érintett számára, ha egy vállalat arra a pontra jut, hogy a csoportos elbocsátás elkerülhetetlen. Biztos, hogy a cég személyes márkájának jót tesz, ha gondoskodnak azokról, akik idejüket és energiájukat évekig a társaság felemelkedésébe fektették. Ha nem teljes bezárásról van szó, akkor a gondoskodó elbocsátás még inkább fontos, hiszen a létszámcsökkentés miatt az ottmaradókban is felerősödik a bizonytalanság. Épp emiatt gyakori probléma, hogy a megmaradt munkavállalók közül nem sokkal később éppen a kulcsemberek döntenek a váltás mellett. Számukra általában könnyebb is az elhelyezkedés. Ha pedig ők lépnek, akkor borulhat minden, tehát kiemelt fontosságú a rájuk való figyelés és a stabilitás helyreállítása” – összegezte a coach.

Papp Eszter közgazdász, egyéni és teamcoach, kommunikációs szakember. Kiemelt témái között szerepel a kommunikáció, a vezetői kihívások, a személyes hatékonyság növelése és az időmenedzsment.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik