Üzleti tippek

Hiába a kedvező hitel, megtorpantak a kkv-k

Újból visszaesett a hazai kkv-k beruházási hajlandósága. Ezzel megtörni látszik a több mint egy éve folyamatosan növekvő beruházási kedv – derül ki a K&H kutatásából.

A K&H legfrissebb kkv-bizalmiindexe alapján enyhén csökkent a beruházásban gondolkodók aránya. „Jelenleg a vállalkozások 58 százaléka tervez valamilyen fejlesztést a következő egy év során, azonban ez az érték nem jelent számottevő elmozdulást sem az egy (56 százalék), sem pedig a két évvel (57 százalék) ezelőtti adathoz képest. A cégvezetők jórészt továbbra is informatikai beruházásokra készülnek (30 százalék), míg a gépek, berendezések fejlesztését ugyanannyi vállalkozás tervezi (23 százalék), mint az előző negyedévben. Ugyanakkor a gépjárműpark korszerűsítésében gondolkodók aránya erősen visszaesett (11 százalék) – összegezte Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

Ezt olvasta?

A lista végén a kereskedelem

A legalacsonyabb beruházási hajlandóság ismét a kereskedelmi szektorban figyelhető meg, alig több mint felük fejlesztene a következő egy évben. A szolgáltató és az ipari, építőipari cégek ennél jóval nagyobb arányban (60-61 százalék) gondolkodnak beruházásban, a mezőgazdasági vállalkozások nagyjából kétharmadának (63 százalék) vannak ilyen tervei.

A kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél az informatikai fejlesztések állnak az élen, az agrár- és az ipari szektorban viszont a gépek, berendezések korszerűsítése.

A kisebb cégek egyértelműen visszafogottabban terveznek: a kisvállalkozások 57, a mikrovállalkozások 58 százaléka tervez beruházást, a középvállalatoknál viszont ez az arány 66 százalék.

Az olcsóbb hitel sem hozza lázba a vállalkozásokat

A legutóbbi felmérés azt mutatja, hogy a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is a fejlesztésben egyébként is gondolkodó vállalkozókat mozgósíthatja. „A beruházást nem tervezők csupán 7 százaléka kezdene új fejlesztésbe kedvező hitelfeltételek esetén, ami 10 százalékpontos csökkenés az előző negyedévhez képest. Ezzel szemben a fejlesztésben gondolkodó társaságoknál 33-ról 35 százalékra emelkedett ez az arány” – fejtette ki a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik