Üzleti tippek

Vállalkozásbarát kormányzást várnak a kkv-k

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2014. 01. 15. 12:23

Az előző negyedévi megingás után újra optimistábbak a hazai vállalkozások. A K&H kkv-bizalmiindex 5 pontos emelkedést követően jelenleg -13 ponton áll, ami az elmúlt három év egyik legjobb eredménye.

Korábban a témában:

„A következő egy évre vonatkozó várakozások javulása annak köszönhető, hogy a kkv-mutató 10 részindexe közül a legtöbb stagnált vagy növekedett. Ezen belül is az uniós pályázatok megítélése és a vevőkkel kapcsolatos várakozások javultak nagyobb mértékben, míg a gazdaságpolitika és a közterhek megítélése az elmúlt negyedév nagy visszaesését követően nem romlott tovább” – összegezte az eredményeket Németh László, a K&H kkv-marketing főosztályvezetője.

Uniós pályázatok

Üzleti tipp

Ennél a részindexnél a javulás hátterében az áll, hogy nagyjából 36 százalékkal emelkedett az egy év alatt átlagosan benyújtott pályázatok száma. Továbbá 5 százalékponttal nőtt azoknak a cégeknek az aránya, amelyek számukra érdekes pályázati lehetőséget találtak. „A növekedés összefügghet azzal, hogy tavaly nyáron megszüntették a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást. Ennek következtében pedig újra megnyíltak az Európai Bizottság által befagyasztott uniós források” – magyarázta a kkv-szakértő.

Vevők és fizetési határidők

A vevőkkel kapcsolatos várakozások is tudtak javulni, ami azért lényeges, mert a vállalkozások helyzetét meghatározó tényezők közül ez a terület a legfontosabb. Jelenleg átlagosan 28 munkanapos fizetési határidővel szembesítik a vevők a cégeket, így mintegy 4 nappal csökkent az átlagos fizetési határidő az előző negyedévhez képest. Pozitív tendencia a folytatást illetően, hogy nyár közepén a belső fogyasztás is túljutott a mélyponton, és folyamatosan bővül a kiskereskedelmi forgalom.

Nagyító alatt az állam

Míg az elmúlt negyedévben a közterhekkel és a gazdaságpolitikával kapcsolatos várakozások nagymértékű romlása miatt csökkent az index, most ez a két tényező stagnált. Továbbra is a vállalkozások fele (49 százalék) várja a közterhek növekedését, ugyanakkor csökkent azoknak az aránya, akik nagyobb mértékű növekedést prognosztizálnak. Mindezek mellett a cégek 27 százaléka számít arra, hogy a kormányzat következő egy évi munkája inkább vállalkozásbarát lesz. Ez 4 százalékpontos növekedés az előző negyedévhez képest.

A legkisebbek továbbra is pesszimisták

Az ágazatok közül a mezőgazdasági cégek bizalma fordult a leginkább pozitív irányba, míg a kereskedelmi szektorban nem látható számottevő változás. A várakozások javulása minden árbevétel-kategóriában megfigyelhető. Helyzetüket tekintve szokásos módon a középvállalkozások a legoptimistábbak, várakozásaik már a pozitív tartomány körül mozognak (-1 pont), azonban a mikrovállalkozások továbbra sem látják olyan derűsen a jövőjüket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.