Üzleti tippek

Modern egészségügy? A veszprémiek megcsinálták

A veszprémi példa jól modellezi, hogyan lehetne közös, országos betegadatbázist kialakítani.

Míg világszerte rohamtempóban fejlődik az egészségtudomány, és a gyógyítás napról napra hatékonyabb módszereket alkalmaz, addig idehaza a kórházakban gyakran még a legalapvetőbb napi működés finanszírozása is gondot okoz. A Veszprém Megyei Kórház és az Invitel együttműködése viszont jó példa arra, hogy az egészségügyi intézmények fejlesztése nem kizárólag pénzkérdés.

A diagnózis

A legtöbb egészségügyi intézmény informatikai hálózata szigetszerűen, „befelé fordulva” működik. Emiatt a betegadatok többnyire csak az adott intézményen belül érhetőek el. Nincs egységes országos betegadat-kezelési rendszer sem, és ezzel például a betegutak követése, optimalizálása sem megoldott. További gond, hogy sokszor még a kórházakon belül, a területileg máshol működő osztályok rendszerei között is hiányzik az „átjárhatóság”.

A megoldás

„Az Invitellel közös beruházásban olyan üzleti IT- és felhőalapú megoldásokat vezettünk be, amelyek felgyorsították az adminisztrációt, illetve hatékonyabbá és olcsóbbá tették a gyógyítást. Például központilag tárolhatóak és bárhonnan hozzáférhetőek a betegadatok, ezzel a leleteket akár éjszaka otthonról is meg tudják nézni a röntgenorvosok” – összegezte Szántó Tamás radiológus, osztályvezető főorvos és Sas Tibor informatikai és kontrolling osztályvezető az InnoMax Klubban. A veszprémi kórház tavalyi fejlesztésének két országos újdonsága is van. Az egyik az adatok külső elhelyezése, és a rendszer külső szolgáltatóval történő működtetése, a másik pedig az adatbázis rugalmas megoszthatósága, valamint a távoli hozzáférés biztosítása.

Szántó Tamás főorvos nem éppen szokványos módon nemcsak gyógyítóként, hanem rendszergazdaként is dolgozik. Elsősorban a röntgenben lévő eszközök, hardverek felügyeletét látja el. „Azon, hogy a magyar egészségügy és a radiológia folyamatosan veszít orvosokat, úgy tudunk segíteni, ha centralizáljuk a szakembereket, és minden technikai segítséget megadunk számukra. Elsősorban a megyei feladatok ellátását céloztuk meg, de megyén kívül is tudunk segíteni. A tapasztalatainkat a többi szakmának is szeretnénk átadni, azzal együtt, hogy tudjuk, kevés olyan orvosi terület van, ahol nem kell a helyszínen lenni. De még ebben az esetben is hatalmas segítséget jelenthet az információ gyors megosztása és a konzultáció” – fejtette ki a főorvos.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést! A riporter Lakatos László. Az interjú hossza: 5 perc

A fejlesztés további részleteiről cikkünk folytatását itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik