Üzleti tippek

A munkatársak veszélyesebbek, mint a hackerek?

Monitorra kiragasztott jelszavak. Belépési kód, amelyet egyszerre többen használnak. Csak néhány példa arra, hogy az IT-biztonságban sokszor a kollégák vagy az ügyfelek jelentik a legnagyobb kockázatot.

„Rend a lelke mindennek” – ezt a régi mondást emlegette többször is Danyi József, az iSAFE bankinformatikai cég vezérigazgatója az Invitel által szervezett InnoMax Klub üzleti találkozón. A szakértő előadásában elsősorban a banktitkok digitális védelméről beszélt, de általánosan, cégprofiltól függetlenül is adott tanácsokat a résztvevőknek.

Elmondta, hogy a legtöbb magyarországi pénzintézetnél az informatikát részben vagy teljesen kiszervezik, de természetesen a megbízott szolgáltatókra is ugyanazok az adatvédelmi előírások vonatkoznak, mint a bankokra. A rendelkezésre álló műszaki lehetőségek viszonylag jól ismertek. Danyi József szerint egyedüli korlát lehet, hogy az adott pénzintézet mit képes, és mit hajlandó megfinanszírozni.

InnoMax Díj – Február végéig lehet nevezni

Az Invitel legutóbbi Innomax Klubjában jelentette be, hogy negyedjére is meghirdeti az InnoMax üzleti innovációs pályázatot. A kis- és közepes vállalkozások mellett ebben a fordulóban már a nagyvállalatok is nevezhetnek.

A jelentkezési határidő 2013. március 10.

„A bankok számítástechnikailag jól működő rendszereket használnak, és alkalmazzák az alapvető védelmi funkciókat. Ügyfélként én nem attól félek, hogy a hackerek feltörik a rendszert. Sokkal kockázatosabb az, hogy a banki munkatársak hogyan kezelik az adatokat. Például hogyan férnek hozzá a programokhoz, kiragasztják-e a monitorra a jelszavaikat. Másrészt az incidensek nagyon nagy része abból származik, hogy az ügyfelek nem megfelelően kezelik a jogosultságaikat: elmondják a jelszavakat másnak, az adathalász-támadást nem ismerik fel, és kiadják a kódokat. A technológiai és az emberi hibázás lehetősége egyszerre van jelen, de még mindig a második a sokkal kritikusabb” – összegezte az iSAFE vezérigazgatója.

Hogyan védhető ki az emberi hiba?

„Tartsanak rendet az informatikai rendszerben, mert ez az IT-biztonság legalapvetőbb építőköve. Kezeljék tudatosan az adatokat, és naplózzák a változásokat. A vezetők például mindig tudják, hogy ki léphet be a programokba, kinek milyen hozzáférése van. Ha az előfizethető informatika mellett döntenek, akkor is az az első lépés, hogy felmérjék a saját számítástechnikai igényeiket. Ehhez viszont itt sem maradhat el a „rendrakás”, amely később abban is segít, hogy megfelelően tudják ellenőrizni, kontrollálni a kiszervezett tevékenységet, illetve az azt végző szolgáltatót” – tanácsolja a szakértő.

Hallgassa meg a további tanácsokat is! Sipos Anikó először arról kérdezte Danyi Józsefet, az iSAFE vezérigazgatóját, hogy a banktitkokra hogyan kell vigyázni?

Az interjú hossza: 4 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik