Üzleti tippek

A kis cégek is reflektorfénybe kerülhetnek

A válságban a vállalkozások túlélését jelentheti az innováció. Bár ez sokszor, sok helyen elhangzott már, de a tényleges eredményekről, a kkv-k fejlesztéseiről érdemtelenül kevesebb szó esik. Ezt a folyamatot fordítja meg az Invitel.

A vállalat már negyedik alkalommal hirdette meg az üzleti innovációs pályázatát, az InnoMax Díjat. Céljuk, hogy a díjon keresztül felhívják a figyelmet a körülöttünk működő – nehéz piaci szituációkban is helytálló – valóban kreatív cégekre.

Az Invitel az InnoMax Díj sikerét látva még 2011-ben indította el az InnoMax Klubot. Az üzleti találkozón nemcsak az innovációs pályázat versenyzői mutatkozhatnak be, hanem meghívott szakértők is tartanak kifejezetten kkv-knak szóló előadásokat. Hirschler András, a Hunet Kft. ügyvezető igazgatója résztvevőként elmondta: a rendezvényen elsősorban ötleteket kapott, hogy milyen pluszszolgáltatásokra lehet szükségük az ügyfeleknek. Szerinte az InnoMax Díj szerepe azért fontos, mert a vezető innovatív megoldásokat díjazzák. Ezek pedig így nagyobb nyilvánosságot és elismerést kapnak.

A cégvezető hozzátette: a válság két ellentétes folyamatot indított el az informatikában. Egyrészt a költségmegtakarítás miatt a cégek visszafogták vagy folyamatosan halogatják az IT-beruházásokat. A másik oldalon viszont a kkv-k is nyitottabbá váltak az innovációkra és a bérelhető informatikai megoldásokra, így például a felhőszolgáltatásokra is. A cloud computing is szintén kettős változást hozott: részben kiváltja azokat a megoldásokat, amelyeket eddig a szolgáltató helyben üzemeltett, így ez piacvesztés lehet. De jó esetben a vállalkozások az IT-felhőket is a korábbi szolgáltatótól bérlik, és ráadásként az újítás még új ügyfeleket is hozhat.

„Ma a legnagyobb kihívás, hogy a cégek egyre jobban támaszkodnak az informatikára, így elengedhetetlen a minél magasabb szintű rendelkezésre állás. 5-10 perces kiesés már jelentősen lassítja vagy megzavarja a munkát, így a szakembereknek szükség esetén villámgyorsan meg kell oldaniuk a hibákat. Eközben pedig a rendszergazdáinknak arra is ügyelniük kell, hogy a felhasználók számára szakmai nyelv helyett közérthetően is el tudják mondani, hogy mi volt a hiba forrása, mire kell ügyelni a jövőben” – összegezte az ügyvezető.

Hallgassa meg az interjút! Hirschler Andrással, a Hunet Kft. ügyvezető igazgatójával Lakatos László beszélgetett. Az interjú hossza: 3 perc

Kik és hogyan pályázathatnak?

Az InnoMax Díjra megvalósított ötletekkel, hatékonyságot javító innovációkkal és üzleti fejlesztésekkel pályázhatnak azok a vállalkozások, amelyek az Invitel valamilyen megoldását felhasználva, és arra építve értek el sikereket. Nem kizárólag szolgáltatás- vagy termékfejlesztéssel lehet pályázni, a lényeg az innováció. Így például termelési, logisztikai, egészség- és pénzügyi, vagy akár HR-területről is érdemes nevezni.

A jelentkezéseket 2013. március 10-ig várják a www.invitel.hu/innomax oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik