Üzleti tippek

Elmaradt a halál napja

A Facebooknál szerdán több mint 770 millió dolgozói részvényopció szabadult fel. A katasztrófa, vagyis a hatalmas árfolyamzuhanás elmaradt, sőt, nagy meglepetésre még kapósak is lettek a Zuckerberg-részvények.

Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint a befektetői pesszimizmus valószínűleg átfordulhatott, hiszen szerdán ahelyett, hogy nagyot zuhant volna a jegyzés, inkább 12 százalékot emelkedett.

A várakozások azért voltak ilyen pesszimisták, mert a hét közepén jelentős mértékű részvény szabadult fel a bennfentesek eladására vonatkozó tilalom alól. A május 18-i elsődleges kibocsátást követően a Facebook ugyanis korlátozta azoknak a részvényeladását, akik első körben vásároltak be a papírokból. Közéjük tartoznak a tulajdonosok, a cég munkavállalói és a kibocsátásban részt vevő társaságok is. A korlátozás célja, hogy egyszerre ne kerüljön túl sok részvény a piacra, és ne nyomják le drasztikusan az árazást.

Ez az úgynevezett lock up időszakot a tervek szerint idén négy szakaszban oldják fel. Az első két napon még bejött a papírforma, és a Facebook 4-6 százalékos árfolyamesést szenvedett el. Augusztus 16-án 271 millió, október 18-án pedig 243 millió darab részvény szabadult fel. Most szerdán nagyjából 800 millió értékpapírt önthettek volna a piacra, így szinte megduplázhatták volna a piacon forgó mennyiséget. A befektetői félelmeket jól tükrözi, hogy az elmúlt két hétben 24-ről 19 dollár alá süllyedt a jegyzés.

A parketten is divat lett a lájkolás

Szerdán a jó előre megjósolt zuhanás helyett 12 százalékkal, 22 dollár fölé emelkedett az árfolyam, tehát a 800 millió részvénytől vagy ennek nagy részétől mégsem szabadultak meg a tulajdonosok. Az XTB brókercég piaci elemzője szerint az állhat a háttérben, hogy lassan feltámad az optimizmus, és a befektetők valószínűleg arra számítanak, hogy a 20 dollár körüli szintnél lesz magasabban is az árfolyam.

Csütörtökön is tartotta az erejét a Facebook, végül 22 dollár 21 centen zárt. “Idén még egy alkalommal szabadulnak fel részvények az eladási tilalom alól, a december közepére tervezett 150 millió darab azonban várhatóan már nem okoz a mostanihoz hasonló „pánikot”. Az ötödik és egyben utolsó „nyílt napot” pedig várhatóan 2013. május 18-án, az elsődleges kibocsátás első évfordulóján tartják, akkor viszonylag szerény mennyiség, 47 millió darab kerülhet a piacra” – összegezte Balogh Balázs.

De mennyit is ér a Facebook?

A szakértő szerint a cég fundamentumai alapvetően nem rosszak. A regisztrált felhasználók száma elérte az egymilliárdot: májusban 425 millióan tartoztak a gyakori látogatók közé, azóta pedig ez a szám 6-700 millióra emelkedett. Eközben a cég reklámbevételeivel kapcsolatos aggodalmak is egyre csökkennek.

A közösségi oldalon keresztül egyre több emberhez jutnak el a hirdetések, az egy felhasználóra jutó bevétel 4 dollár 40 cent, emellett a vállalat a korábban kifogásolt mobil alkalmazásoknál is elkezdte a hirdetési felület fejlesztését. Balogh Balázs szerint ez azért is fontos, mert ezen a területen az asztali számítógépek helyét lassan átveszik az okostelefonok.

Bár a felhasználók száma kisebb ütemben bővül, mint korábban, de még mindig a Facebook a legaktívabb közösségi oldal, és a közelmúltban megjelent gyorsjelentés is bizakodásra ad okot.

Tőzsdei tipp – Várjuk ki a végét!
A közösségi portál papírjai az eredeti kibocsátási árhoz képest most nagyjából 43-44 százalékos mínuszban mozgolódnak. Balogh Balázs szerint számos elemzőcég vallja, hogy a 20 dolláros, illetve 16-19 dolláros árfolyam optimális beszállási pont lehet. Ezt ő sem vitatja, de szerinte nem árt az óvatosság. Ahhoz, hogy kitisztuljon a kép, érdemes megvárni, hogy jövő májusban teljesen lezáruljon a „lock up” időszak. A következő hónapokra pedig elképzelhető, hogy marad a 20 dollár alatti árfolyam – tette hozzá az XTB elemzője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik