Üzleti tippek

Akciófilmbe illő jelenet a parketten

Az utolsó 20 percben dőlt el a milliók sorsa, csupán egyetlen kötés döntött az XTB tőzsdeversenyén.

Immár harmadik tőzsdeversenyét zárja az XTB Magyarország brókercég. Ahogy korábban beszámoltunk róla, ezen a megmérettetésen tőzsdeszüzek és háziasszonyok is ringbe szállhattak, ugyanis mindenki – így a profik, félprofik és az „amatőrök” is – saját súlycsoportjukban mérhették össze a tudásukat.

A versenyben idén először több mint 200 játékos teljesítette a saját maga által kitűzött célokat, így ők mindannyian győztesnek számítanak. Összesen több mint tízezren vettek részt a játékban. A többség kezdő volt, de ígéretes fejlemény, hogy a verseny ideje alatt el is sajátították a szükséges alaptudást.

A fődíjat 2012-ben – meglepetésre – egy férfi nyerte, ezzel megtörte a kétéves hölgyuralmat.

Audi A3 egy gombnyomásra

A megmérettetés 4 hétig tartott, és a cél a hozamszint maximalizálása volt. A kiélezett küzdelmet jól mutatja, hogy az utolsó 20 percben egy igazi filmbe illő jelenettel dőlt el, hogy ki viszi haza a fődíjat: egyetlen pozíció döntött. A fődíjat a Borsika56 becenevű versenyző vitte el.

A két élharcos óriási csatát vívott egymással: 4 hét alatt a kezdeti egymillió forintos induló tőkét a kereskedésben 11 millió 567 ezer, illetve 11 millió 484 ezer forintra hizlalták.

Borsika56 devizapiacon kereskedett, ott is az euró-jen és az euró-dollár devizapároshoz volt a leghűségesebb, de néha azért kikacsintott az amerikai és kanadai dollár keresztárfolyamra is. Jellemzően nagy mennyiségekkel, rövid időre ugrott be a piacra, egyes kereskedései 16 vagy akár 25 lot mennyiségűek voltak.

„A sikert nemcsak a versenyzők kimagasló száma mutatja: a résztvevők közül még nemzetközi piacainkon rendezett versenyek során sem volt ilyen aktivitási arány. A 200 nyertes nagyon jó visszajelzés arról, hogy sikerült megtalálnunk a megfelelő versenykoncepciót, amivel támogatni tudjuk a piaci szereplők tanulását, megfelelően motiválni őket az első és egyben a legnehezebb lépések megtételére” – foglalta össze Varsányi Zoltán, az XTB marketingvezetője.

Mi a lot?
Standard kötésegység, amelynek az értéke mindig 100 000 egység a bal oldalon álló alapdevizából. Például 1 lot EURHUF értéke 100 000 euró. A lot lényege, hogy a bankközi piacon nem aprózzák el a kötéseket, hanem nagyobb, 100 ezres tételekben mérik a kereskedést. Tőkeáttétes kereskedésnél az is lehetséges, hogy a befektető csak az összeg 1 százalékával rendelkezik. Ekkor a nyereség – és másik oldalon a veszteség is – sokszorosa lehet a normál kötéseknek.

Szoknyában is megint jól ment a tőzsdézés

Az XTB Tőzsdeversenyén több külön mezőnyt is indítottak, például a női versenyzőknek vagy az ifjú titánoknak is. A hölgyek sikerét jól mutatja, hogy 2010-ben és tavaly is női játékos nyerte az XTB nemzetközi tőzsdeversenyét.

Idén ebben a kategóriában a Terienke becenevű játékos 744 százalékot teljesített. Teirenke mindezt 12 pozíció megnyitásából érte el, a kávé és a tőzsdeindexek piacán kereskedett (DAX) jellemzően nagy mennyiségekkel: 4 és 8 lot közötti pozíciókkal támadta a piacot, hosszú ideig tartotta a pozícióit (napon túl) és kivárt, tehát úgynevezett Swing-taktikát alkalmazott.

Fiatalság, bohóság? Bevált a merész stratégia

A diákok között a Gyuri90 nevű játékos teljesen más stratégiát választott: Gyuri „skalpolt”, méghozzá minél nagyobb mennyiségekkel, és az EURUSD volt az ő felségterülete. Jellemzően 15-30 lotos pozíciókat rövid időre, pár percre nyitott meg, és már kevés pip-elmozduláson is nominális hozamban nagyon szép számokat ért el. Legfeljebb 5-10 percig volt egy pozícióban, és csak technikai alapon kereskedett.

Tarolt a Budapesti Gazdasági Főiskola

Az iskolák közötti rangsort a részt vevő diákok eredményei alakították ki. A legjobb 10 tanuló eredményének átlaga számított a végső hozamszintnek. Az egyetemi bajnokságot a Budapesti Gazdasági Főiskola nyerte 186 százalékos átlagteljesítménnyel: hallgatói átlagosan heti 46,5 százalékos hozamot értek el.

Kalandos kereskedés a média kategóriában

A média képviselői közül a Dakanya becenevű versenyző végzett az élen. A győztesek közül ő kereskedett a legváltozatosabban, összesen 450 százalék hozamot teljesített. „Kalandozásai” során több piacon fordult meg, mint az összes többi nyertes együttesen: a devizapiacokon számos eszközzel kereskedett, de arany- és olajárfolyam, valamint tőzsdeindexek is színesítették a palettáját. A játékos a méltán híres magyar vízilabda sajtósainak csapatát erősítette. Legnagyobb befektetései 10 lotosak voltak, ezeket általában az euró-dollár árfolyammozgásaiba vagy esetenként más devizapárok piacán fektette be. (x)

Kíváncsi a kulisszatitkokra?
November 14-én Budapesten az XTB bemutatja a legjobb versenyzők stratégiáit, a legjobb kötéseket és a mögöttes pszichológiai döntéseket is. Ezenfelül megismerheti a valódi ügyfelek hasznos stratégiáit, fogásait is. Összegzésként az is kiderül, hogy a verseny során szerzett tapasztalatokból, gyakorlatokból mi az, ami sikeresen működik az éles rendszerben is, és mi az, ami kerülendő. A regisztrációhoz és további információért kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik