Üzleti tippek

Egyre több cég vérzik el

építkezés (építkezés, )
építkezés (építkezés, )

Az idén már 4,21 százalékon áll a cégek bedőlési aránya, ami egy évvel korábban még csak 3,44 százalék volt. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, jövő júliusra valószínűleg az 5 százalékot is túllépi a mutató. Lankad a cégalapítási kedv is.

A rossz eredményeket tetézi, hogy az elmúlt három hónapban a cégek átlagos számlafizetési késedelme is jelentősen meghaladta a 2011-es év azonos időszakában jellemző mértéket – áll a Bisnode csoporthoz tartozó döntéstámogató céginformáció szolgáltató, a PartnerControl harmadik negyedévi elemzésében.

Még mindig az építőiparban hullik el a legtöbb cég

A magas bedőlésű iparágak listáját hosszú ideje az építőipar vezeti, a harmadik negyedévi mutató itt kiemelkedően magas, 7,24 százalék volt. A textilipar egy éve a második helyen szerepelt, mostanra azonban kiesett az első 10-ből is. A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás bedőlési aránya egy ideje már nő, a harmadik negyedévben 6,6 százalék volt.

A tavalyi évhez képest a bútorgyártás és a bányászat több pozíciót rontott, és bekerült a 10 legnagyobb bedőlési arányú szektor közé. (A százalékos arány azt mutatja, hogy 100 cégből hány megy tönkre.)

A szolgáltatásból élő cégek még tartják magukat

A MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az alacsony bedőlési arányú iparágak között főként olyan szektorok szerepelnek, amelyek szolgáltatásokból élnek, ezért a gazdasági nehézségekre maximum leépítéssel reagálnak. A céget azonban nem zárják be, mivel költségeik nagy része inkább a humánerőforrás. S így egy-egy bedőlő üzlet az alacsony anyagköltség miatt nem rengeti meg alapjaiban a vállalatot.

Ennek megfelelően a legalacsonyabb bedőlési arányt a humán-egészségügyi, szociális ellátás (0,72 százalék), a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás (0,96 százalék), az ipari gép, berendezés, eszköz javítása (1,73 százalék) és az oktatás (1,76 százalék) területén mérték.

Alábbhagyott a cégalapítási kedv is

A PartnerControl megjegyzi, hogy mindemellett az országra korábban jellemző folyamatos cégszámnövekedés üteme az elmúlt években jelentősen csökkent: míg 2008 előtt évente általában 5-6 százalékkal nőtt a cégek száma, addig az elmúlt 12 hónapban a társas vállalkozások száma csak 1,08 százalékkal emelkedett. Összességében az idén 14 százalékkal kevesebb cég alakult, mint 2011 első kilenc hónapjában.

Többen kérnek előrefizetést

Az átlagos fizetési határidő jelenleg 30 nap Magyarországon, ami a közlemény szerint az idei harmadik negyedév végén 1 nappal hosszabb volt, mint 2011 azonos időszakában. A Bisnode csoport adatai szerint 2012 harmadik negyedévében a számlák 57 százalékát határidőben (vagy maximum egynapos késéssel) fizették ki a cégek, míg egy évvel korábban csupán a kiállított számlák 55 százaléka került határidőben kiegyenlítésre.

A gazdasági folyamatokat ismerve ez nem feltétlenül a fizetési fegyelem javulásának a jele, Inkább azt jelentheti, hogy egyre több cég kér előrefizetést azoktól a partnereitől, akik nem fizetnek határidőre – áll a közleményben.

Az elemzés szerint az elmúlt három hónapban az átlagos fizetési késedelem majdnem elérte a 30 napot, szemben a 2011 azonos időszaki 23 nappal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik