Üzleti tippek

Gyanakodjunk, ha valakinek sok cége van

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2012. 08. 03. 10:42

Magyarországon mintegy 888 ezer ember tulajdonos valamilyen vállalkozásban. Egy magánszemélyhez átlagban 1,32 cég kötődik. De van, akihez 350!

A jelenleg 565 ezer céghez rengetegnek számít, hogy 888 ezer bejegyzett cég van – derül ki a kockázatkezeléssel és üzleti információs szolgáltatássokkal foglalkozó Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformációs szolgáltató elemzéséből.

Halmozzuk a cégeket

Egy magánszemély átlagosan 1,32 céghez kapcsolódik tulajdonosi vagy vezetői kapcsolattal, így egy kiterjedt “érdekeltségi gráfról beszélhetünk”. A legtöbb cégérdekeltsége a tatabányai Erdélyi Józsefnek van, aki jelenleg több mint 350 céghez kapcsolható – írja a kutatás készítője.

Mi van a céghalmok mögött?

Magyarországon sajnos jellemző, hogy a tulajdonos a tartozásokat maga után hagyva felszámolja a cégét és utána tiszta lappal újat alakít. Különösen intő jel, ha több olyan céget hagyott hátra az adott tulajdonos, ami korábban felszámolással szűnt meg – emelik ki.

A felmérés szerint jelenleg közel 140 ezren érdekeltek tulajdonosként vagy vezetőként olyan cégben, amely eljárás alatt van. 770 olyan tulajdonos van, akihez egyszerre több mint 10 jelenleg is működő cég neve köthető. De a már megszűnt cégeket is nézve 2.413 olyan személy van, akinek 10 vagy annál több cégkapcsolata volt valaha.

Nem árt az óvatosság

Ha szerződéskötés előtt mindenki alaposan informálódna a cégérdekeltségekről, hosszú távon a gazdaság átláthatóbbá válna, mivel ellehetetlenülne sok, nem tisztességes cég – állapítják meg.
A most megjelent legnagyobb adótartozók listáját vizsgálva szintén sok olyan kapcsolódó vállalkozást lehet találni, amely ellen már van adóhivatali vagy bírósági végrehajtás.

A lista második helyezettje az 1,3 milliárd forintos adótartozást felhalmozó, Csibe Trans Kft. három olyan céghez kapcsolódott, amely felszámolással szűnt meg, valamit a tulajdonoshoz kapcsolódó jelenleg is működő vállalkozás ellen is van Nemzeti Adó- és Vámhivatali (NAV) végrehajtás.

A 3. helyezett Trend-Web Kiadó Kft.-hez jelenleg 7 cég kapcsolódik, amiből egy ellen NAV-végrehajtás, egy másik ellen bírósági eljárás és egy harmadik ellen pedig NAV- és bírósági eljárás is folyamatban van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.