Üzleti tippek

Egyre több építőipari cégnek közeleg a vég

Sipos Anikó
Sipos Anikó

gazdasági újságíró. 2012. 09. 25. 11:18

Az augusztusi adatokban nem volt tetten érhető az ágazat válsága, de ettől még a kilátások rendkívül borúsak.

Korábban a témában:

„Sokkal inkább a szezonális hatások és a megváltozott jogszabályok vezettek a kedvezőbbnek tűnő eredményre, de továbbra sem kétséges, hogy a közeljövőben egyre több cég szűnik meg az ágazatban” – értékelte a helyzetet Tóth Tamás, az adatokat publikáló Opten ügyvezetője.

Augusztusban 272 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ez lényegesen kevesebb az elmúlt negyedév 430-as havi átlagánál. Viszont ez jórészt a cégbírósági szabadságolásokra vezethető vissza, amit jól mutat, hogy a mostani szám lényegében megegyezik a tavaly augusztusi adattal.

„Az ágazat állapota továbbra is válságos, bár kétségtelen, hogy a júliusi kibocsátás 7,6 százalékkal meghaladta az egy évvel ezelőtti teljesítményt. A növekedés viszont rendkívül alacsony bázison következett be, és túlságosan koncentrált ahhoz, hogy az ágazat egészében éreztesse hatását – összegezte az ügyvezető.


Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Még mindig az állami beruházások viszik a prímet

Az épületek építése továbbra is visszaesést mutat, így a növekedés néhány nagy állami beruházásnak, elsősorban útépítésnek köszönhető. Ez viszont kevés cég kiváltsága, és még ezeken belül is rendkívül rossz a fizetési morál. Nem gondoljuk tehát, hogy a jövőben kevesebb bajba jutott társaságot látnánk az ágazatban” – tette hozzá Tóth Tamás, aki szerint borúlátásra ad okot az is, hogy az új szerződések volumene még mindig csökkenést mutat.

Augusztusban tovább folytatódott a végelszámolások számának visszaesése. Itt már nehezebb elkülöníteni egymástól a szezonalitást és a trendszerű változást. A múlt hónapban ugyanis 185 építőipari vállalkozással szemben indult végelszámolási eljárás, s ez tökéletesen illeszkedik abba a csökkenő tendenciába, ami a tavaszi csúcsidőszak óta tart – akkoriban havonta 600 cég jutott erre a sorsra.

Kényszer helyett törlés

A kedvezőnek tűnő adatok mögött nem az ágazat megtisztulása, hanem a jogszabályok és a cégbírósági gyakorlat változása áll. Ma már nem kell kényszer-végelszámolást elrendelni minden magára hagyott vállalkozás esetében, hiszen a fellelhetetlen, adminisztratív kötelezettségeivel nem foglalkozó társaságokat egyszerűen törölni lehet a működő cégek közül. A változást jól mutatja, hogy augusztusban a megszűnő vállalkozások száma megközelítőleg 70 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusi értéket, vagyis ezen a téren egyáltalán nem volt érzékelhető a szezonális visszaesés.

Vigyázzon az újakkal!

Augusztusban némiképp emelkedett a cégalapítások száma, de a 283 új bejegyzés messze elmarad a korábbi évek átlagától. „Tekintettel az építőipar helyzetére a kérdés nem az, hogy miért esik vissza a cégalapítások száma, sokkal inkább az, hogy mi a háttere annak, hogy még mindig ennyi társaság jön létre” – véli a szakértő. Szerinte a szétaprózott cégstruktúra egyre nagyobb elővigyázatosságot követel meg azoktól, akik új vállalkozással szerződnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.