Üzleti tippek

Durván ráfaragtak az ekhósok

Kevesebb pénzt kapnak januári fizetési borítékjukban az ekhósok a január elsejétől hatályos adótörvények miatt.

Változatlan bruttó bér esetén észrevehetően kevesebb nettó fizetést vihetnek haza az ekhósok, ha a havi bruttó fizetésük (az ekhós és nem ekhós együttesen) meghaladja az évi 3 millió 188 ezer forintot.

Az érintett munkavállalók csalódottsága annál is nagyobb, hiszen a kormány ígérete szerint az adóváltozások miatt idén mindenki több pénzt vinne haza. Ez alapvetően így is van, de az ekhósok jelentős része bizony kivétel, így joggal juthat az érintettek eszébe Karinthy Frigyes örökérvényű gondolata:”Amit a kormány ígér, azt megtartja. Ha pénzt ígér, azt is megtartja.”

A nem várt, és az érintettek közérzetét jelentősen rontó különbség abból adódik, hogy valójában nőttek az adókulcsok, nem pedig csökkentek, ha visszavetítjük azokat a bruttó bérre (ugyanis a “csökkentett kulcsok” csak a 27 százalékkal növelt adóalapra – alias szuperbruttó – vetítve nevezhetők “csökkentettnek”, mint azt írtuk korábbi cikkeinkben).

Az adókulcsok növekedését az adójóváírás átalakítása ellensúlyozta, ezzel a technikával érték el a törvényalkotók, hogy elmondhassák: januártól minden munkavállaló több pénzt vihet haza.

Tehát azon ekhósok, akik nem jogosultak az adójóváírásra, a normál módon adózó jövedelmük után több adót fizetnek. Bár az adójóváírás felső határát (ahol “elfogy” az adójóváírás), jócskán kitolták, évi 4 698 000 forintig, ám a jogosultsági határ csak 3 188 ezer forint, az adóelőleg számításánál ez utóbbi vehető figyelembe, amint az APEH nyomtatványából is világosan kitűnik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik