Üzleti tippek

Jövőre nem kapnak egy százalékot az egyházak

Jövőre, ideiglenesen felfüggesztik az 1+1 forint alapú egyházműködési finanszírozási rendszert - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő miután Bajnai Gordon és a kormányzat képviselői kedden a Parlamentben egyeztettek a történelmi egyházak képviselőivel.

Ez azt jelenti, hogy visszaáll a vatikáni szerződésben meghatározott mérték a 2010-es rendkívüli költségvetési évben: az egyszázalékos felajánlások mellett a személyi jövedelemadó 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyházak működésére szánt keretet. (Idén az 1+1 százalékos rendszer működött, azaz amennyit az adózó az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.)

A kormányszóvivő azt mondta, úgy számol a kabinet, hogy 2011-től érdemi növekedés várható, s ez a felfüggesztés automatikusan eltűnik majd a rendszerből, és visszaáll az 1+1 százalékos megoldás. Az egyházak ezt beletörődéssel, de tudomásul vették – fogalmazott a kormányszóvivő.

Az egyeztetés nem volt egyszerű. Együttműködő, megoldást kereső volt, de nem volt jóhangulatú – mondta Szollár Domokos.

A történelmi egyházak vezetői az ország, illetve a nemzet iránti szolidaritásból elfogadták az eddigi finanszírozási rendszer egy évre szóló felfüggesztését, amely szerint az egyházak jövőre kevesebb költségvetési támogatást kapnak – közölte a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik