Üzleti tippek

Kialszik a fény a GE-ben?

A GE Hungary Zrt.-nél működő szakszervezetekhez olyan információk jutottak el, hogy a multinacionális vállalat a teljes magyarországi fényforrásgyártást be akarja szüntetni, ezért levelet küldtek a cég amerikai vezetésének. Az érdekképviseletek csütörtökön egy budapesti közös tájékoztatón ismertették a helyzetet. Selmeczy György, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének titkára elmondta: mivel még végleges döntés nincs, szeretnék elérni, hogy a hazai fényforrásgyártás, ha nem is a korábbi módon, de valamilyen formában fennmaradjon.

A szakszervezeti vezetők leszögezték: minden törvényes eszközt igénybe vesznek, hogy megakadályozzák a magyarországi gyártás megszüntetését, a munkahelyek felszámolását. Céljaik elérése érdekében demonstrációt, sztrájkot is tartanának – írja az MTI.

Augusztus végéig szeretnék a tárgyalásokat megkezdeni az arra kompetenciával rendelkező GE-vezetőkkel, nem törekszenek konfrontációra, a munkahelyek megőrzése a cél – hangsúlyozták az érdekképviseleti vezetők.

A General Electric (GE) cégcsoport szinte napra pontosan egy éve döntött arról, hogy kiszervezi a fényforrásgyártást. A nagykanizsai gyárral kapcsolatos elképzelésekről a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Hederics István akkor elmondta: az üzletág leválásáról döntött a GE, a szakszervezetek és az üzemi tanács számára adott tájékoztatás szerint a folyamat legalább egy évet vesz igénybe.
15 ezer álláshelyet érint

A GE-nél működő szakszervezetek július végi információja szerint az eddig zártkörű részvénytársaságként működő céget kft.-vé alakítják át, és ezzel párhuzamosan drasztikus mértékű létszám- és a termeléscsökkentés következik. A társasági forma változásának hírét a vállalat megerősítette. Selmeczy most rámutatott: a magyarországi gyártás megszüntetésével
közvetlenül 5 ezer munkahely kerül veszélybe, a beszállítókat is
hozzávéve pedig akár 10 ezer dolgozó veszítheti el állását.

A dolgozók már egy éve is aggódtak, sokan a legrosszabbra, a megszűnésre gondoltak. A szakszervezeti vezető akkor azzal nyugtatta meg őket, hogy „világítani mindig kell”, illetve közölte, hogy a kollektív szerződés 2011 végéig él, és számos garanciális elemet is tartalmaz. A félelem nem volt alaptalan: a magyarországi fényforrástermelés átszervezése miatt több száz dolgozót bocsátottak már el.

Marton István, Nagykanizsa polgármestere tavaly ősszel a cég több felső vezetőjével is tárgyalt a leépítésekről felröppent hírek kapcsán, az MTI-nek elmondta: az elmúlt három év keresleti változásai kedvezőtlenül érintették a GE magyarországi gyárait. Idézett Phil Marshallnak, a GE Consumer and Industrial üzletág vezérigazgatójának leveléből, amely szerint „néhány Magyarországon előállított termék már nem versenyképes”, az üzletág veszít piaci részesedéséből. A folyamatok ellen a GE nem sokat tehet, a világ egyik legnagyobbjaként számon tartott nagykanizsai fényforrásgyár állományára ugyanakkor hatással vannak a változások.

Az MTI információja szerint a GE önállósítaná a Consumer and Industrial üzletágát, ahol Magyarországon 2008 augusztusában mintegy 15 ezer dolgozót alkalmaztak, közülük mintegy 9 ezer embernek a fényforrásgyártás adott munkát. Nagykanizsán hosszú évek óta főként hagyományos izzókat gyártottak, de autólámpákat és folyamatosan bővülő mennyiségben kompakt fénycsöveket is készítettek.

Elavult a találmány

A csütörtöki sajtótájékoztatón a szakszervezetek elmondták: tisztában vannak azzal, hogy az Európai Unió szabályozása értelmében a hagyományos fényforrások egy részének gyártását be kell fejezni, de olyan információik is vannak, hogy emellett más izzók, például bizonyos autólámpák előállításának beszüntetését is tervezi a GE.

Fontos tudni: 2009. szeptember 1-jétől eltűnnek a boltok polcairól a 100 wattos, és az annál erősebb világos, matt, festett vagy opálburás izzók. A teljesítményhatár éves lépésekkel 2012 szeptemberére 7 wattig csökken. A kitiltás az irányított fényű és a halogén izzólámpákat nem érinti. Becslések szerint az EU-ban jelenleg használatban lévő fényforrások 85 százaléka hagyományos, rossz hatásfokkal dolgozó izzólámpa. A villanykörte Ausztráliában 2010-ig, Kaliforniában már csak 2012-ig kerülhet a boltok polcára.

A szénszálas izzólámpát Thomas Edison találta fel 1879-ben. A kriptongázzal töltött volfrámszálas izzó a Tungsram mérnökeinek, Hamala Sándornak, Juszt Ferencnek és Bródy Imrének köszönhető, már 1905 óta használjuk. Ám a találmány a végnapjait éli, mivel az energia hatékonyabb felhasználása megköveteli a világtól a továbblépést a megszokottól az alternatív megoldás felé.

Már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet dr. Matt Prescott, a banthebulb.org alapítója arra a tényre, hogy fölösleges alternatív energiaforrások után keresgélnünk, elég megújítani az energiafelhasználást – azaz konkrétan a felesleges berendezések, elavult technikák kiiktatásával jelentős energiamennyiséget és pénzt takaríthatnánk meg, és a gazdaság mellett a környezet sem járna rosszul. „A hatékonyság növelésének egyik gyors és egyszerű lehetősége a kompakt fénycsövek nagyobb mérvű használata, melyek ugyanannyi fényt adnak, mint az izzók, azonban előállításukhoz és használatukhoz 70 százalékkal kevesebb szén-dioxid-kibocsátás társul” – mondta a BBC-nek 2006 elején.

A Greenpeace emberei egy évvel később úgy irányították a figyelmet a kérdésre, hogy 10 ezer hagyományos villanykörtét semmisítettek meg úthengerrel Berlinben a Brandenburgi kapunál. Ezzel az akcióval kezdték meg a globális kampányukat: az embereket arra akarják rávenni, hogy energiatakarékos égőket használjanak.

Mi jön helyette?

A gyorsan fejlődő LED technológia adhatja meg a választ a kérdésre. Itt az igen alacsony energiafelhasználás mellett a jó fényerejű lámpák fejlesztése a cél. Különböző területeken már most is elég elterjedt az igen tartós és hatékony a LED, például a kerékpárokon már régóta ilyen lámpákat alkalmaznak. Az erős, koncentrált fénnyel rendelkező diódákból azonban többet kell használni a megfelelő fényerő eléréséhez.

A világító szerves alapú LED, azaz az OLED lámpák tündöklése is bekövetkezhet, hogy azután átadják a helyüket az úgynevezett „üreges” OLED-eknek, vagyis a COLED-eknek. Az amerikai Szilícium-völgyben lévő SRI International nevű vállalat most ez utóbbi fényforrások fejlesztésében ért el áttörést – írja legfrissebb számában a Figyelő. Ez utóbbi megoldás előnye, hogy akár síklapok formájában is működik, ami jóval változatosabb felhasználást tesz lehetővé. A Stanford University által alapított SRI most a Shova Denko nevű japán céggel együttműködve rekordteljesítményt produkáló új típusú COLED-et állított elő. Ez a zöld és kék színtartományban az eddig világításra alkalmazott OLED-eket jócskán lepipáló fényerőt ért el. Mivel pedig a vörös kisugárzására is képes, e három színből a szemnek is kellemes fehér fényt sikerült „keverni”, méghozzá alacsony költséggel, így a kutatók szerint érdemes tömeges felhasználású fényforrást gyártani belőle. Már jövőre piacképes COLED-lámpával állnak elő.

A takarékos megoldások közül a legismertebb a kis energiafelhasználású, alacsony nyomású higanygőz lámpák családja. Ennek nagy előnye a hosszú élettartam és a kiváló hatékonyság, sajnos az ezekben használt higany – noha egyre kisebb mértékben –, de veszélyes hulladékként fejezi be életciklusát. A legújabb izzóknál már kifejlesztették a higanyt nélkülöző technológiát is.

Az autósok között közismert halogén világítás is hamarosan bekerül az otthoni felhasználásba, és a fénycsövek területén is komoly előrelépések tapasztalhatók: javult a hatékonyságuk és az élettartamuk. Általánosan mintegy 30-75 százalékos megtakarítást eredményeznek az új generációs eszközök, segítve a CO2-kibocsátás csökkentését, a klímaváltozás elleni küzdelem legfőbb céljának megvalósítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik