Élet-Stílus

Lejárt a villanykörték ideje

A világ energiafogyasztásának 20 százalékát használjuk világításra, ennek 20 százaléka a lakossági felhasználás. Összegezve tehát a teljes energiatermelésünk 5 százalékát lehetne gazdaságosabbá tenni, csupán új világítóeszközök alkalmazásával.

A világ legnagyobb világítástechnikai vállalatai egyre inkább elfordulnak a hagyományos villanykörte gyártásától, s igyekszenek kialakítani takarékosabb, de hatékonyságában jobb, környezetkímélő világítási eszközöket. A „jó öreg” villanykörték ideje lejárt, s gyakorlatilag a manapság még tömegesen használt fénycsövek is olyan technológia gyermekei, amelyeket ideje volt már újragondolni.

A világ különböző tájain ma már fontolgatják, hogy kormányzatilag is szabályoznák a hagyományos izzók gyártásának végső határidejét. Az EU-ban 4-5 éven belül döntés születhet a pontosabb szabályozásra, s a gyártók többsége ma már nem tervez hosszú távon a hagyományos izzók eladásával. Rövid távon azonban még hatalmas gyártó kapacitások ontják a már elavult égőket. A szemléletváltást segítené az is, ha a felhasználók tudatosabban alkalmaznák a modern és hatékonyabb lámpákat. A most olcsónak tűnő rövid távú gondolkodást környezettudatosabb, előrelátó gondolkodás váltaná fel.

Takarékos megoldásokkal a klímaváltozás ellen

A globális felmelegedés elleni legjobb lépésnek továbbra is a takarékosság tűnik, illetve a „legtisztább energia az el nem használt energia” gondolatiság is szép lassan bekerül a köztudatba. Sajnos mindezek nem eredményezik közvetlenül azt a változást, amelyre mielőbb szükség lenne. A hagyományos világító eszközök alacsony ára nem segíti az új technológiával készült, tartósabb és takarékosabb lámpák és a „neonok” elterjedését.


Lejárt a villanykörték ideje 1

Megváltozhatnak a világítási szokásaink


Egy, a napokban készült felmérés szerint a legújabb világítótestek élettartama a hagyományos lámpákénak sokszorosa is lehet, s mivel ezekkel éves szinten is lehet számolni, bőven megéri a bátrabbaknak a magasabb ár, hiszen könnyen kiderülhet, hogy a drágább végül sokkal olcsóbb.

A legújabb fejlesztésű fénycsövek esetében a kutatások azt mutatják, hogy a megtakarítás már egy fénycsőre vetítve is kimutatható, s éves szinten egy üzemcsarnok, vagy egy bevásárlóközpont néhány ezer új eszköze akár sok millió forintos megtakarítást is eredményezhet.

A megtakarított energiamennyiség természetesen csökkenti az elhasznált árammennyiséget, s így közvetve az áram előállítás során kibocsátott CO2 mennyiséget is.

Új technológiák

A takarékos megoldások közül a legismertebb a kis energiafelhasználású, alacsony nyomású higanygőz lámpák családja. Ennek nagy előnye a hosszú élettartam és a kiváló hatékonyság, sajnos az ezekben használt higany, noha egyre kisebb mértékben, de veszélyes hulladékként fejezi be életciklusát. Az élettartam-növekedés és a kisebb energiafelhasználás így is minimum 30-50 százalékos megtakarítást hozhat a drágább égők vásárlói számára.


Lejárt a villanykörték ideje 2

A LED technológia színes világa is feltárul


Manapság már a higanyt nélkülöző technológia használatára koncentrálnak, hiszen a higany kiváltására is van lehetőség.

A kutatások más irányát képviselik a LED megoldások. Itt az igen alacsony energiafelhasználás mellett a jó fényerejű lámpák fejlesztése a cél. Speciális területeken – pl. kerékpárlámpák – már sikerül az áttörés, az otthoni felhasználásban azonban még kevéssé terjedt el ez a technológia. A Philips például egyre több lehetőséget lát a LED-ekben, a televíziók és a háztartások vizuális világának kierjesztéséhez egyérteműen a kicsiny diódákat látják megoldásnak.

Az autósok között közismert halogén világítás is hamarosan bekerül az otthoni felhasználásba, mégpedig úgy, hogy észre sem vesszük majd a különbséget, mivel a már elérhető lámpák formája megtartotta a korábbi hagyományos formát.

A fénycsövek területén is komoly előrelépések tapasztalhatók a hatékonyság és élettartam javulás tekintetében. Általánosan mintegy 30-75 százalékos megtakarítást eredményeznek az új generációs eszközök, segítve a CO2 kibocsátás csökkentést, a klímaváltozás legfőbb céljának megvalósítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik