Élet-Stílus

LED-ek válthatják a villanykörtét

A villanykörte, a remek ötletek szimbóluma, már nem divatos többé. A tudósok kiderítették, hogy a százharminc éve használatos nagyszerű – energiapazarló - találmány is felelős a klímaváltozásért, ezért alternatív megoldásokat keresnek pótlására.

Amerikában több államban is azt fontolgatják, hogy betiltják a jó öreg villanykörtéket, hogy felgyorsítsák a környezetkímélőbb megoldások elterjedését. Igen ám, de mit használjunk ezután vetődhet fel sokakban a kérdés?

A gyorsan fejlődő LED technológia adhatja meg a választ a kérdésre. Különböző területeken már most is elég elterjedt az igen tartós és hatékony LED technológia, sokan nem is gondolják, de kerékpárjainkon manapság már legtöbbször ilyen lámpákat alkalmazunk. Az erős, koncentrált fénnyel rendelkező diódákból azonban többet kell használnunk, a megfelelő fényerő eléréséhez.

A lámpagyártásban érdekelt cégek már gőzerővel kutatják, a hagyományos izzók utódait, s a LED technológia mutatja a legígéretesebb eredményeket. A villanykörte Ausztráliában 2010-ig, Kaliforniában és Kaliforniában már csak 2012-ig kerülhet a boltok polcára. Amerika tervet dolgoz ki a tíz éven belüli alternatív megoldásokkal való helyettesítésre. Az Európai Unió még nem döntött a kérdésben, de nem kétséges, hogy itt is hamarosan a lassú kivezetés mellett döntenek a honatyák.

Thomas Edison 1879-ben bemutatott találmánya a végnapjait éli, mivel az energia hatékonyabb felhasználása megköveteli a világtól a továbblépést a megszokottól az alternatív megoldás felé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik