Üzleti tippek

Medgyessyék is vizsgálták a vagonokat

A MÁV vasúti teherkocsijainak ügyében Csillag István minisztersége idején több vizsgálat is folyt, de egyik sem állapított meg alapos gyanút bűncselekményre.

A MÁV felügyelőbizottságában valamennyi szakszervezet képviseltette magát, ott jelezték az esetet – mondta a Medgyessy-kormány gazdasági és közlekedési minisztere. Csillag István a felügyelőbizottság jegyzőkönyve alapján rendelt el minisztériumi belső ellenőri vizsgálatot az ügyben, továbbá utasította a MÁV igazgatóságát illetve a felügyelőbizottságot, hogy alaposan vizsgálják meg az ügyet.

Csillag István emlékei szerint a felügyelőbizottság soraiból alakított egy eseti bizottságot is. A sokoldalú vizsgálatnak az lett az eredménye, hogy a selejtezésre, illetve a kocsik egyenkénti minősítésére vonatkozó szabályzatokat nem minden esetben tartották be, azonban egyik vizsgálat sem állapított meg bűncselekményre utaló jelet – hangsúlyozta. A volt közlekedési miniszter utalt arra, hogy az ügyben az akkori MÁV vezérigazgató az érintett MÁV-osokra pénzbüntetést szabott ki.

Részletek az ÁSZ-jelentésből

A MÁV Zrt.-nél az ellenőrzések során a Felügyelő Bizottság több esetben észlelt olyan mulasztást is, amely veszélyeztette a Társaság működését. Emiatt a Társaság menedzsmentjéhez fordult, hogy a feltárt hiányosságokat küszöböljék ki. A 2002-2007. években az FB által kifogásolt gazdálkodási visszaélésekre történt jelzések részben válasz nélkül maradtak, vagy nem megfelelő intézkedés történt. (…) A MÁV Zrt.-nél a belső ellenőrzési szervezet feltárta a
fent leírt visszaéléseket, de érdemi intézkedés nem történt.

Csillag István ezek után is további vizsgálatot kért, amely minisztersége alatt nem fejeződött be. Akkoriban ott volt egy “halom” vagon, amelyet nem használtak. Abban az időben kezdtek az acélárak az égbe szökni. Az ócskavas – mint alapanyag – hiánycikk volt, és a Dimag cégnek alapanyagra lett volna szüksége. Ezek a körülmények is befolyásolták, hogy ócskavasként hogyan lehetett értékesíteni – mondta a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik